Els baixos de la Casa de la Vila de Passanant i Belltall, on es troben uns arcs que havien format part d’una antiga bassa, són ara un Bé Cultural d’Interès Local. Una qualificació que demanava l’Ajuntament municipal per tal de protegir la construcció i evitar que pugui ser malmesa o derruïda.

El conjunt constructiu situat al soterrani de l’Ajuntament de Passanant i Belltall es considera molt interessant pel fet que posa en valor com, a finals del segle XIX i primera dècada del segle XX, encara es va considerar la utilització d’arcs fets amb carreus de pedra, tan característics de l’època medieval i moderna, podien ser encara una tècnica constructiva vàlida que permetés sustentat un edifici de dues plantes sense malmetre un element constructiu també interessant per a la història de Passanant com era l’antiga bassa de la vila.

L’estat de conservació del soterrani amb les restes de l’antiga bassa de la vila és molt bo. El fet haver cobert l’antiga bassa amb arcs de pedra va permetre conservar les parets perimetrals, només modificada per l’enderroc d’un petit tram d’aquesta per habilitar un espai de connexió entre els dos trams d’arcs.

La petició es va aprovar el passat 23 de maig al Ple del Consell Comarcal de la Conca de Barberà per tal de conservar l’estructura i impulsar el seu potencial turístic.