L’Ofici Solemne de sant Abdon i sant Senén se celebrarà enguany per Festa Major amb diverses novetats. El 31 de juliol els sants de l’Espluga sortiran com a part del seguici a partir de la una del migdia, un fet que no passava des de fa 25 anys.

Abans d’aquest acte, però, es presentarà una altra novetat: el ball dels Francolins. Serà durant l’ofici de les 12 del migdia sobre el presbiteri i en honor als Sants Patrons, acompanyat de la nova banda de música creada per la sortida de la imatge dels màrtirs. A l’ofertori actuarà també el ball de Bastons de l’Espluga recuperat just fa 25 anys pels 700 anys de l’església vella.

Els bastoners faran entrada a l’església vella després de l’homilia i les pregàries a ritme de marxa, seguits de dos infants de cada entitat del seguici portant ofrenes simbòliques com timbals, maces o bastons, el domàs de l’Espluga creat fa 25 anys, a més del pa i el vi, símbol de l’Eucaristia, i el raïm i el blat, símbol de sant Abdon i sant Senén.

Destaca també el toc d’orgue d’anada a ofici, quan, durant el repic de campanes manual des del campanar de l’església vella, faran entrada a l’església vella les autoritats locals i la bandera de la vila, al so del toc d’acompanyament d’autoritats, compost per Josep Prats. Després de la comunió, també, s’interpretarà a l’orgue la melodia del Ball de Gegants de l’Espluga de Francolí, també de Josep Prats.

La nova banda ja assaja per acompanyar a sant Abdon i sant Senén durant el seguici popular (Imatge: Cedida)

El ball dels Francolins, nou ball d’homenatge

Al final de l’Ofici de Festa Major, després del cant dels Goigs, farà entrada a l’església la nova banda dels Sants Patrons i els portadors. Amb la interpretació del toc d’acompanyament d’autoritats de l’Espluga entraran els quatre francolinets de l’Espluga, construïts per Gabriel Carmona el 2016. Davant l’altar oferiran a sant Abdon i sant Senén el ball dels Goigs, coreografiat pels joves espluguins Jofre i Jana Saltó, balladors de l’Àliga de Barcelona.

L’any 2015 l’Ajuntament de l’Espluga va autoritzar i finançar la proposta de Gabriel Carmona d’elaborar un ocell Francolí com a nou element del bestiari local, tot i no tenir-ne referències anteriors. L’any 2016, va batejar-se i donar-se a la vila conjuntament amb quatre francolinets portats per infants. Inicialment, van vincular-se com a bèstia de foc als diables de l’Espluga, però fa uns anys que van deixar d’actuar.

Atès que el bestiari alat, i dins la tradició festiva del Camp de Tarragona i zona d’influència és rebut habitualment a les esglésies com a mostra d’homenatge de la cultura popular a les relíquies o imatges patronals, la Parròquia impulsa aquest any la recuperació d’aquest element amb un especial simbolisme amb sant Abdon i sant Senén