L’Ofici Solemne de sant Abdon i sant Senén se celebrarà enguany per Festa Major amb diverses novetats. El 31 de juliol els sants de l’Espluga sortiran com a part del seguici a partir de la una del migdia, un fet que no passava des de fa 25 anys.
Abans d’aquest acte, però, es presentarà una altra novetat: el ball dels Francolins. Serà durant l’ofici de les 12 del migdia sobre el presbiteri i en honor als Sants Patrons, acompanyat de la nova banda de música creada per la sortida de la imatge dels màrtirs. A l’ofertori actuarà també el ball de Bastons de l’Espluga recuperat just fa 25 anys pels 700 anys de l’església vella.
Els bastoners faran entrada a l’església vella després de l’homilia i les pregàries a ritme de marxa, seguits de dos infants de cada entitat del seguici portant ofrenes simbòliques com timbals, maces o bastons, el domàs de l’Espluga creat fa 25 anys, a més del pa i el vi, símbol de l’Eucaristia, i el raïm i el blat, símbol de sant Abdon i sant Senén.
Destaca també el toc d’orgue d’anada a ofici, quan, durant el repic de campanes manual des del campanar de l’església vella, faran entrada a l’església vella les autoritats locals i la bandera de la vila, al so del toc d’acompanyament d’autoritats, compost per Josep Prats. Després de la comunió, també, s’interpretarà a l’orgue la melodia del Ball de Gegants de l’Espluga de Francolí, també de Josep Prats.
El ball dels Francolins, nou ball d’homenatge
Al final de l’Ofici de Festa Major, després del cant dels Goigs, farà entrada a l’església la nova banda dels Sants Patrons i els portadors. Amb la interpretació del toc d’acompanyament d’autoritats de l’Espluga entraran els quatre francolinets de l’Espluga, construïts per Gabriel Carmona el 2016. Davant l’altar oferiran a sant Abdon i sant Senén el ball dels Goigs, coreografiat pels joves espluguins Jofre i Jana Saltó, balladors de l’Àliga de Barcelona.
L’any 2015 l’Ajuntament de l’Espluga va autoritzar i finançar la proposta de Gabriel Carmona d’elaborar un ocell Francolí com a nou element del bestiari local, tot i no tenir-ne referències anteriors. L’any 2016, va batejar-se i donar-se a la vila conjuntament amb quatre francolinets portats per infants. Inicialment, van vincular-se com a bèstia de foc als diables de l’Espluga, però fa uns anys que van deixar d’actuar.
Atès que el bestiari alat, i dins la tradició festiva del Camp de Tarragona i zona d’influència és rebut habitualment a les esglésies com a mostra d’homenatge de la cultura popular a les relíquies o imatges patronals, la Parròquia impulsa aquest any la recuperació d’aquest element amb un especial simbolisme amb sant Abdon i sant Senén.