L’any 2023 se celebren 400 anys de la mort del Rector de Vallfogona, Francesc Vicent Garcia, conegut per la seva trajectòria com a rector del municipi amb el mateix nom i sobretot per haver-se convertit en l’escriptor més prolífic de la literatura catalana barroca. En honor seu, el municipi celebrarà l’Any Rector de Vallfogona durant el 2023, una acció que s’estendrà a tot el territori.

ÀUDIO: El membre de la comissió de l’Any Rector de Vallfogona, Modest Corbella, explica l’acte celebrat

Com a primer pas d’aquesta efemèride, aquest cap de setmana es va presentar una pancarta commemorativa amb la nova imatge del Rector, creada per l’aniversari. L’il·lustrador Ignasi Blanch ha estat l’encarregat d’aquesta nova proposta amb la qual s’ha volgut convertir “la imatge seria i fosca del Rector en una de més propera i amable”, segons paraules del propi il·lustrador.

El nou disseny pretén crear una imatge actualitzada del personatge, ja que tots els quadres i dibuixos que es conserven d’ell són fets segles més tard de la seva mort. Per tant, a falta d’un retrat clar del personatge, des de la Comissió de l’Any Rector de Vallfogona s’ha proposat crear una nova imatge més contemporània.

La celebració de l’Any Rector de Vallfogona

A partir del 2023 s’iniciaran els actes commemoratius al voltant del personatge del Rector de Vallfogona, alguns amb seu al municipi homònim i d’altres d’itinerants per tota Catalunya. Per això s’està enllestint una nova biografia sobre la vida de Francesc Vicent Garcia i un recull de totes les seves obres. Els seus poemes també es faran visibles als Festivals de Poesia de tota Catalunya. L’acte central serà el 2 de setembre a Vallfogona, dia de la mort del Rector, amb una jornada d’accions teatrals dramatitzades on el públic serà el protagonista.