Aquesta setmana s’han iniciat els treballs per restituir la séquia de reg a la comunitat de regants de l’Horta de Baix, una vegada rebuts els permisos de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), una actuació que estava pendent des del 2019, quan les destrosses ocasionades per la riuada van deixar sense aigua les parcel·les agrícoles de la zona.

L’actuació durarà uns 15 dies i es compta amb un pressupost d’uns 35.000 euros a càrrec dels propietaris de les finques agrícoles i el suport de 8.000 euros de la Riuada Solidària. També inclou la tasca d’un tècnic que ha gestionat els tràmits.

Els treballs finalitzaran en un termini de dues setmanes (Imatge: Laia Molné)

La comunitat del Molí dels Frares era l’única legalment constituïda i el que s’ha fet ha estat integrar-hi les comunitats de l’Horta de Baix i la del Molí del Bou. D’aquesta manera es creen tres comunitats en una, amb un total de 90 parcel·les.

Aquesta acció es pren també de cara a futures problemàtiques, ja que com els regants no estan construïts formalment com a comunitat, no van poder accedir a cap línia de subvencions o ajuts. Des de llavors, han seguit un llarg periple de tràmits per legalitzar la seva situació.