L’espluguina i alumna de l’institut Martí l’Humà Maria Tierz ha estat guardonada aquest dijous durant els premis Universitat de Barcelona – Santander que s’han celebrat a la mateixa Universitat. L’espluguina ha rebut el segon premi en la categoria de Geografia i Història, en la qual s’havien presentat un total de 91 treballs.

ÀUDIO: L’espluguina Maria Tierz, guanyadora del premi UB – Santander, valora l’experiència

El treball «Les dones d’esquerres a l’Espluga de Francolí. La seva lluita 1931-1945» està dedicat a la recerca d’espluguines, ja sigui de naixement o veïnes del municipi, que van ser processades durant l’època franquista o bé es van veure obligades a marxar a l’exili. Durant el treball l’autora, Maria Tierz, va consultar arxius judicials i de les presons de Montblanc i Tarragona així com la memòria oral per trobar part de les exiliades. Finalment, es van comptabilitzar 8 processades i 4 exiliades.

Per aquesta recerca l’espluguina ha rebut un segon premi en valor de 500 euros, part dels quals seran descomptats de la matrícula del curs vinent a la Universitat de Barcelona per estudiar Antropologia. Maria Tierz no descarta poder seguir treballant en aquest projecte i ampliar la informació obtinguda fins al moment.

Els premis Universitat de Barcelona – Santander han celebrat així la seva tercera edició atorgants més de 80 premis en 16 modalitats diferents a alumnes de Batxillerats de tota Catalunya pels seus treballs de recerca de final de curs.