L’Espluga de Francolí recupera tots els actes de Festa Major al complet per aquest 2022 i afegeix el lluïment de sant Abdon i sant Senén al seguici popular com a novetat. Quasi 70 anys després de l’última sortida regular datada històricament, l’any 1954, els Sants Patrons del municipi sortiran en seguici juntament amb una banda formada per una quinzena de músics de l’Espluga i els habituals elements del seguici popular. Una acció que coincideix amb els 25 anys de l’última sortida, l’any 1997.

També hi seran presents els Gegants Vells, que participaran en el seguici popular, per primera vegada, amb una imatge renovada més acurada als personatges que representen.

ÀUDIO: El regidor de Cultura de l’Espluga de Francolí, Enric Mercadé, destaca les novetats d’enguany

Amb aquestes figures que s’afegeixen al seguici popular es vol recuperar alguns dels elements històrics de la Festa Major i adaptar-los a la versió actual. L’any anterior ja es va afegir l’exposició de domassos com un dels punts forts de la festa. Enguany tornaran a ser presents i es poden aconseguir l’Oficina de Turisme de l’Espluga.

ÀUDIO: El divulgador i investigador en l’àmbit de cultura popular local, Xavier Lozano, explica la història dels Sants Patrons durant el seguici popular

Els Sants Patrons de l’Espluga tornaran a sortir en seguici popular (Imatge: Cedida)

Una trentena d’actes programats per Festa Major

El programa d’enguany recupera tots els actes tradicionals sense aforaments limitats ni reserva prèvia. Tots els actes seran gratuïts i a l’aire lliure. Les primeres activitats començaran el 24 de juliol i s’allargaran fins al dilluns 1 d’agost a la tarda.

Entre alguns dels actes programats destaca el pregó de Festa Major a càrrec de Maria Àngela Anguera Andreu, el RUSC i el RUSQUET al Museu de la Vida Rural, la Festa de la Bicicleta, la cercavila del seguici popular, la Cursa atlètica de l’Espluga de Francolí, havaneres i sardanes, entre moltes altres activitats.

Pel que fa al cartell de grups i artistes, destaquen The Tyets, l’Orquestra MontagrinsLes Que Falta BandKasumay de la Cia. Circo LOS, Morena Tradipatxanga i Alegria que és Festa Major, entre d’altres.

Unes postres de Festa Major inspirades en l’escut de la casa Cervera

Els pastissers de l’Espluga tornen a unir-se per fer unes postres conjuntes. Enguany consisteix en un massini fet amb pa de pessic lleuger de vainilla, amb nata i trufa, gemma d’ou cremat al damunt, decorat amb nata, un carquinyoli i l’escut de la casa Cervera.

El cartell ha estat creat per l’espluguina Helena Rivero, il·lustradora del conte “El Caputxet” i membre del Ball de Bastons de l’Espluga. La imatge reflecteix l’actuació dels elements de cultura popular en una plaça plena de gent.

ÀUDIO: La il·lustradora del cartell, Helena Rivero, detalla els elements de la imatge