Neix a l’Espluga de Francolí un nou projecte per fomentar l’agricultura ecològica recuperant els mètodes tradicionals de cultivar la terra. Els seus impulsors l’han anomenat Lligams Orgànics i tot just ara es troben segant, a mà, 5 varietats diferents de cereals.

L’Anna i l’Sven fa un any que cultiven les terres familiars, a cavall entre els termes de l’Espluga i de Senan. Sorprèn veure dues persones treballant uns camps de cereals a mà, pràcticament sense l’ajut de maquinària, en ple segle XXI. I és que, segurament, només la població més gran recorda com se segava amb la fals i la dalla. Per aquest motiu, volen evitar que amb l’adeu d’aquesta generació passin a l’oblit les tècniques de cultiu que sempre s’han associat a la imatge de la pagesia, però que actualment són inusuals. 

A més de les tècniques tradicionals, també s’han format en agricultura ecològica i regenerativa per treballar i entendre la terra d’una altra manera (Imatge: TAC12)

Activitats per fomentat altres maneres de cultivar

A més de les tècniques tradicionals, també s’han format en agricultura ecològica i regenerativa per treballar i entendre la terra d’una altra manera. I tot plegat ara, a més de posar-ho en pràctica, també ho volen donar a conèixer. De cara a la tardor, preparen un seguit d’activitats relacionades amb els seus cultius per aquells que vulguin aprendre com treballar els camps a petita escala i manualment.

I l’altre gran objectiu de la iniciativa és el de generar-se els seus propis aliments i ser més autosuficients. Calculen que amb els diversos cultius de secà que tenen entre mans es podrien alimentar algunes desenes de persones. Per això, també obren la porta a interessats que vulguin treballar conjuntament les terres. De moment, ja se’ls pot trobar a Facebook amb el nom de Lligams Orgànics.