Montblanc acollirà per primera vegada, de l’1 al 3 de juliol, el Festival Jordi Savall, en la seva segona edició. El Festival Jordi Savall 2022 posa el seu eix en la pau, amb un programa de concerts i músiques de diverses procedències que vol contribuir a construir societats més empàtiques i dialogants. El reconegut escriptor italià Nuccio Ordine ha estat convidat a parlar de música i pau al concert inaugural. 

El mateix Jordi Savall, al capdavant del grup instrumental Hespèrion XXI i del conjunt vocal La Capella Reial de Catalunya, inaugurarà el festival que duu el seu nom amb el Còdex del Monestir de Santa Maria de Las Huelgas, que tracta del “Bestiari de Crist i dels Símbols de la Verge” en un programa de concert que tindrà lloc a l’església de Santa Maria de Montblanc el divendres 1 de juliol a les 9 de la nit. 

Dissabte, 2 de juliol també a les 9 de la nit, a l’església de Sant Miquel, serà el torn del conjunt vocal Dichos Diabolos, que ha estat seleccionat pel festival com a proposta jove i que interpretarà el Cançoner de Barcelona, un recull inèdit de peces musicals del segle XVI que conserva la Biblioteca de Catalunya. I diumenge 3 de juliol a les 7 de la tarda a l’antiga església de Sant Francesc, actuarà de nou Jordi Savall i les seves dues formacions especialitzades en Renaixement per interpretar la música de l’època d’Alfons X el Magnànim i del Regne de Nàpols. 

El Festival Jordi Savall, seguint els espais medievals de la Ruta del Cister, continuarà a l’agost amb més propostes al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, amb un homenatge a Montserrat Figueras a càrrec de Ferran i d’Arianna Savall (5/08) i al Reial Monestir de Santes Creus, amb deu concerts més i dues conferències a càrrec del filòsof i poeta Ramon Andrés i de la musicòloga Dolors Bramon. 

En paraules de Jordi Savall, “La música és una llengua de conciliació i, sobretot, un instrument de pau i de civilització. Al capdavall, creiem que aquesta és la funció última de l’art i del pensament.” Per aquest motiu, el cartell del festival d’enguany mostra la pintura d’Antoni Tàpies Per la pau I del 1981. Amb el mateix esperit, l’11 d’agost el Reial Monestir de Santes Creus acollirà l’11 d’agost un primer concert dedicat als refugiats, amb la participació del conjunt Orpheus 21 i la col·laboració de músics de diversos països de la Mediterrània  i d’Europa.

Les entrades ja estan disponibles en aquest enllaç.