Amb l’arribada del juny torna l’època de segues. Fins a mitjans d’agost la maquinària de sega tornarà a envair els camps de la Conca de Barberà per recollir una collita que s’ha vist frustrada pels bruscos canvis de temperatures dels últims mesos. 

El fred extrem dels primers mesos de l’any comparat amb la sequera extrema de la primavera ha provocat un descens en la collita del 30 o 40% en comparació a l’any anterior.

ÀUDIO: El pagès de l’Espluga de Francolí, Joan Saumell, destaca el canvi en la qualitat de la collita

ÀUDIO: El pagès de l’Espluga de Francolí, Blai Bosch, detalla com han afectat les temperatures

La crisi actual fa doblar el preu del cereal

La qualitat del cereal també s’ha vist afectada per les temperatures extremes, que no han deixat que el gra s’omplis suficient i la planta s’assequés abans de poder acabar el procés.

A més, la falta de cereal exportada d’Ucraïna a causa de la guerra ha fet pujar els preus que aquest any es doblaran en comparació amb l’any anterior. Tot i aquesta pujada de preus la maquinària i materials necessaris per a la collita també s’han vist doblats i inclús triplicats, el que es tradueix en menys beneficis pel sector.

ÀUDIO: Blai Bosch explica l’augment de preus

ÀUDIO: Joan Saumell parla de la pujada de preus i el problema a nivell global que comporta

La Conca de Barberà és una de les principals productores d’ordi i blat de Catalunya. L’any anterior es va recollir una mitjana d’entre 4.000 i 5.000 quilos per hectàrea i, en canvi, enguany les previsions no superen els 3.000 quilos per hectàrea.

El risc d’incendis també obliga els productors a extremar les mesures de seguretat, netejant la maquinària amb aigua per evitar que pugui generar espurnes a les zones calentes i portant extintor de seguretat.