L’església vella de Sant Miquel Arcàngel de l’Espluga de Francolí tornarà a tenir una  capella dedicada a la Santíssima Trinitat, a partir d’aquest cap de setmana. Amb motiu de la festa de la Santíssima Trinitat, que se celebra aquest diumenge a l’ermita i que els espluguins commemoren des de fa segles, la Parròquia entronitzarà la imatge parroquial del misteri trinitari, policromada i procedent de l’església nova, a la capella nord del presbiteri, al costat esquerre de l’altar.

L’acte cerimonial es farà aquest dissabte a les 7 de la tarda, amb una breu processó que sortirà de l’església nova, travessarà la plaça de l’Església i entrarà a l’església vella al so dels Goigs de la Santíssima Trinitat. Després se celebrarà una eucaristia solemne. L’endemà, a la una del migdia, hi haurà la celebració principal amb una eucaristia  de campanya a la plaça de l’ermita, a més de diversos actes socioculturals. 

A la processó de dissabte hi participarà també la Junta de la Germandat de la Santíssima Trinitat, amb el seu estendard. Mitja hora abans, l’entitat en actiu més antiga de l’Espluga, farà una ofrena als seus fundadors, l’any 1877, a la placa  d’homenatge que hi ha instal·lada al pati de l’Antic Hospital.

Capella dedicada a la Santíssima Trinitat (Imatge: Cedida)

Una capella històrica

L’església vella de Sant Miquel, declarada monument històric i artístic de l’Estat l’any 1923, ha estat dedicada, des de la seva consagració, a l’Arcàngel Miquel i als Sants Patrons Abdon i Senén, als quals ha estat dedicat des de sempre l’altar major. L’any 1963, després d’un segle d’abandó del temple, la imatge barroca de Sant Miquel va tornar a presidir-lo. L’any 1997, ara fa 25 anys, va fer-ho la imatge barroca de sant Abdon i sant Senén, i aquest any, coincidint amb els 725 anys de l’església vella, ho farà la imatge nova de la Santíssima Trinitat, comprada a mitjans del segle XX al taller d’Olot.

Fa uns anys, la imatge va col·locar-se sobre la trona gòtica de l’església vella i finalment, al seu interior, on va restar abandonada i en mal estat fins fa uns mesos. L’artesà Josep Maïllo l’ha recuperat,  netejat i condicionat perquè torni al lloc pertinent.