A falta d’últims tràmits burocràtics, el Teatre del Casal ja és a efectes pràctics un Equipament Essènic i Musical. Això significa que entra en el catàleg d’aquesta categoria que contempla la Generalitat i, per tant, que podrà acollir-se als ajuts i finançaments que ofereix el govern. El Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals (SPEEM) és una xarxa integrada per teatres i auditoris de tot el territori creada amb l’objectiu de consolidar l’activitat cultural als municipis catalans i de distribuir-la homogèniament.

ÀUDIO: El regidor de Cultura de l’Espluga de Francolí, Enric Mercadé, destaca la importància de rebre aquesta catalogació

Entre els avantatges de formar part d’aquest col·lectiu es torba poder demanar fonts Next Generetion específics per l’equipament o beneficiar-se del Programa.cat, un sistema d’ajuts que permet que el Departament de Cultura i les diputacions catalanes donin suport a les programacions estables d’arts escèniques i música municipals finançant una part de la contractació. Un sistema que ja durant el 2020-2021 ha permés a l’Ajuntament de l’Espluga programar una 15 d’espectacles amb un ajut directe de 12.000 euros.

Per aconseguir aquesta fita el govern municipal porta des de 2019 enllestint diversos arranjaments indispensables per rebre aquesta catalogació com millorar la caixa escènica que presentava diversos problemes de seguretat o millorar l’equip tècnic de les instal·lacions. Unes inversions suportades per subvencions públiques i amb un pressupost que superava els 30.000 euros.

Aquesta nova catalogació també es tradueix en un ventall més ampli de programació, ja que l’Ajuntament comptarà amb ajuts extres per augmentar la qualitat dels espectacles.

ÀUDIO: Enric Mercadé destaca que aquests ajuts seran beneficiaris per la programació

Amb l’adhesió a la llista d’equipaments del Departament de Cultura, l’actual govern vol encaminar-se cap al projecte de rehabilitació del Teatre del Casal. L’objectiu, a llarg termini, és que l’espai sigui un referent cultural al Camp de Tarragona.