La restauració i la nova imatge i vestuari dels gegants vells de l’Espluga es presentarà en societat el 4 de juny a les 7 del vespre en un acte a la plaça del Castell amb motiu del 75è aniversari dels dos elements i dels quatre primers nanos del municipi.

L’estrena de la renovació dels gegants s’ubicarà l’antic pati d’armes del desaparegut castell que van fundar els Cervera a la població, durant els segles XI i XII. L’objectiu és situar els històrics gegants a l’entorn idoni pels personatges que representen: Ponç Hug de Cervera i Beatriu de Milany, vescomtessa de Bas, primers senyors i fundadors de l’Espluga de Francolí, l’any 1079. Per primer cop, els dos gegants, procedents del conegut motlle de la casa Ingenio de Barcelona, s’adequaran amb rigor històric a l’època dels seus personatges i amb la simbologia que els pertoca. L’acte d’estrena, alhora, homenatjarà a la seixantena de geganters que hi ha hagut des de 1947, que és quan es van estrenar els gegants vells, si bé es van batejar el 1986. També s’estrenaran les maces que lluiran els dos nanos macers, elaborades per l’artesà del taller Ribot, Ramon Amigó. En acabar, es farà una cercavila pels carrers del Capuig.

Tria de robes pel nou vestuari dels gegants (Foto: cedida)

El 4 de juny es descobrirà el resultat de la renovació que la Colla Gegantera i l’Ajuntament de l’Espluga van pactar l’any passat, després de 36 anys de l’últim canvi de vestuari. L’Ajuntament hi ha destinat 10.000 euros i la vestimenta s’ha dissenyat a partir de l’informe tècnic encarregat, la valoració prèvia del Centre d’Estudis Locals i el seguiment dels autors de la reforma: el taller Casserras de Solsona i el taller El Barato de Reus.

Presentació del nou llibre d’Antoni Carreras

El dia abans, el 3 de juny a les 7 de la tarda, l’historiador Antoni Carreras, president del Centre d’Estudis Locals, contextualitzarà l’època i la genealogia dels Cervera en l’acte de presentació de la seva primera novel·la ‘Roc Ponent’ (Circulo Rojo, 2022) que tindrà lloc a la Sala Folch i Torres del Casalet. El relat recull les peripècies de Ponç de Cervera (fill de Ponç Hug) i la germana del comte de Barcelona, Almodis, per les terres despoblades de Castellfollit, als boscos de Poblet.