L’Ajuntament de l’Espluga, des de les regidories de comerç i promoció econòmica, presenten els resultats del cens de locals en desús, una eina que a finals d’any es convertirà en un directori amb l’oferta de locals buits disponibles al municipi. Un projecte que neix després d’analitzar la situació comercial del municipi, i descobrir un alt nivell de locals en desús, amb la intenció de facilitar la seva detecció i motivar un major nombre d’establiments oberts.

ÀUDIO: El regidor de Comerç de l’Espluga de Francolí, Enric Mercadé, explica la importància d’aquest cens

Segons les dades obtingudes a través de l’empresa espluguina Blau Advisors Strategic Partners, l’Espluga de Francolí compta a hores d’ara amb 23 locals al mercat que estan buits (per llogar, en venda o traspàs). L’estudi previ, en concret, recollia un cens de 81 locals desocupats al municipi, 23 dels quals hi ha hagut un interès a ser comercialitzats, aquests la majoria es troben situats en la part central i antiga del poble dins el nucli urbà i la zona central.

Pel que fa a les característiques dels locals, la majoria d’ells (87%) superen els 50 metres quadrats. L’equipament disponible en el seu interior és bàsicament el corresponent a aigua (74%), llum (68%), sanitaris (58%), en canvi, de forma menys destacada (per sota del 15%) es disposa de mobles, magatzems o neveres i la seva situació de local buit s’arrossega des de fa menys de 5 anys només en el 26% dels locals.

Respecte a la comercialització d’aquests, els propietaris plantegen com a opció principal el lloguer (57%), oferint en una mica més de la quarta part d’aquests locals, l’opció de compra posterior. En la pràctica totalitat dels casos (95%) el preu de sortida és negociable.

Un portal web per activar el cens de locals buits

Una de les accions del projecte, de cara a finals d’any, és poder consultar tots els locals en un portal web. En aquest cas des del consistori s’està treballant per tal de poder oferir aquesta informació i que els usuaris puguin cercar de forma directa el llistat de locals buits, per tal de fomentar que aquests locals es posin al mercat i es puguin destinar a activitat comercial.