Aquest matí s’han donat per finalitzades les obres de restitució d’una de les zones més afectades per la riuada de 2019: El Parc Fluvial i l’entorn del Safareig, que ha estat inaugurat per la consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà, finalitzant així el gruix de treballs que van a càrrec de la Generalitat, a falta de petits serrells.

La consellera de presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, ha visitat l’Espluga i les obres de restitució de la riuada (Imatge: Laia Molné)

El total de projectes fets, pagats en gran part per la Generalitat i el govern espanyol, però també per la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament, augmenta a 700.000 euros, amb els quals s’inclou la restitució del Parc Fluvial i l’entorn del Safareig, però també petites actuacions a la Font Baixa, l’arranjament de les rotondes de l’Avinguda Catalunya, les baranes situades al voltant del riu, la restauració d’alguns paviments afectats com el camí del molí del Guasch i el canvi de tot el mobiliari fet malbé, entre altres petites actuacions.

Si desglossem les xifres, la Generalitat, conjuntament amb l’estat, han aportat 570.000 euros, dels quals la meitat, provinents del govern espanyol, no s’han fet efectius encara i han estat aportats pel propi Ajuntament. Els 130.000 euros restants han estat aportats per la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament, amb elements com el pas inundable de la Sinoga o la restauració d’una de les rotondes d’Avinguda Catalunya.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, detalla les actuacions completades

Alguns projectes no s’han pogut restituir, ja que no eren viables amb el nou entorn del riu que es vol crear (Imatge: Laia Molné)

Tot i que el total de les pèrdues està valorat en més d’un milió d’euros hi ha hagut diversos projectes previs a la riuada que no s’han pogut restituir, ja que es trobaven en una zona inundable o no eren adequats pel nou model que es vol construir al voltant del riu. En canvi, s’han afegit algunes millores per evitar futures catàstrofes, com per exemple una escala d’evacuació al Parc Fluvial.

ÀUDIO: La consellera de presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà, detalla que alguns projectes no es podran recuperar

De cara al futur, l’Ajuntament de l’Espluga ja està preparant un avantprojecte per acabar de recuperar el tram urbà del riu Francolí d’una forma més sostenible i respectuosa amb l’entorn.

ÀUDIO: Josep Maria Vidal parla dels projectes de futur

Es dona per finalitzades les obres a l’entorn del Parc Fluvial