Actualment, a Passanant i Belltall hi estan confluint diverses obres d’importància al municipi. Una de les principals apostes, amb la qual es treballa amb diverses línies, és poder oferir un ventall d’habitatges a possibles nous habitants i als propis veïns, per evitar el despoblament. S’ha iniciat una prova pilot d’habitatge amb el suport de la Generalitat de Catalunya i un import de 270.000 euros.

En aquest sentit, s’està treballant en l’adequació de la planta baixa i el sostre de l’Abadia de Glorieta per condicionar l’edifici i poder-hi ubicar, en un futur proper, un habitatge en la primera planta, pel qual ja es compta amb el finançament de la Generalitat. A més, l’Ajuntament s’ha encarregat d’arranjar la plaça contigua a aquest edifici. També es licitarà en breu l’obra per reformar la casa de Cal Massalles a Passanant.

ÀUDIO: L’alcalde de Passanant i Belltall, Magí Ninot, destaca els habitatges de lloguer amb els que ja consta el municipi

En aquesta mateixa línia, l’Ajuntament ja compta amb cinc pisos de lloguer social i actualment s’estudia l’opció de poder habilitar l‘Abadia situada a Belltall per convertir-a també en un altre pis. De moment, el consistori ja ha comprat l’edifici i es troba pendent de l’aprovació d’un projecte presentat als fons Leader per arreglar la planta baixa. Més endavant es presentarà un nou projecte a la Generalitat per fer pisos de lloguer a la primera planta de l’edifici. També s’han iniciat les negociacions amb el bisbat per la compra de l’Abadia de Passanant.

Un dels projectes que està completant aquests dies és una nova Bàscula a Belltall (Imatge: Cedida)

Sanejament de les aigües residuals

Una altra de les grans apostes és el sanejament de les aigües residuals de Passanant i Belltall. Actualment, es treballa conjuntament amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà per crear una nova depuradora a cada un dels pobles que formen el terme municipals. Un dels primers passos és aconseguir que totes les aigües fecals conflueixin a un sol punt, obra que a Belltall es farà aquest any amb el finançament de la Diputació de Tarragona.

ÀUDIO: Magí Ninot explica les obres referents al sanejament d’aigües

Altres obres que s’estan completant són l’adaptació de les antigues escoles de Passanant per convertir-les en un local social, amb un cost de 140.000 euros i la instal·lació d’una Bàscula a Belltall amb el finançament de la Diputació de Tarragona.