La Germandat de la Santíssima Trinitat i l’Arquebisbat de Tarragona han tancat l’acord per la gestió de l’ermita de la Santíssima Trinitat, titularitat de la Parròquia de Sant Miquel Arcàngel de l’Espluga de Francolí, durant els propers 12 anys. El rector de l’Espluga, Mn. Antonio Rosario i el president de la Germandat, Xavier Morgades, han signat el conveni que permetrà la cessió d’ús a l’entitat de l’equipament lúdic i religiós situat a la Reserva Natural del Barranc de la Trinitat. L’acord s’ha assolit després del bon funcionament durant el primer any del projecte de voluntariat i inserció sociolaboral que va permetre, el 24 de juliol passat, reobrir l’ermita i retornar-la al poble.

Des d’ara i fins al 2034 l’associació cívicosocial de la Germandat de la Santíssima Trinitat podrà fer-ne ús, organitzar-hi activitats i se’n responsabilitzarà del manteniment i de l’obertura del servei d’acollida al visitant. Al mateix temps, però, la Parròquia s’afegeix al projecte recuperant el culte a l’ermita amb una missa mensual, cada primer dissabte de mes, com ja va fer-se aquest dissabte 7 de maig.

La propera celebració serà però, el diumenge 12 de juny, a dos quarts d’una del migdia, amb la celebració de la Solemnitat de la Santíssima Trinitat a la plaça de l’ermita, entre altres actes. La Parròquia, a més, ha apostat pel retorn de les tradicions i de la devoció espluguina a l’ermita amb la reobertura i neteja de l’oratori de Sant Miquel, situat a l’entrada de la reserva natural, i al qual es podrà accedir demanant la clau.

A partir del 15 de maig s’ha reobert el servei de foc (Imatge: Cedida)

Reobertura dels focs de l’ermita

Aquest diumenge 15 de maig el Servei d’Acollida al Visitant de la Germandat a l’ermita va iniciar nova temporada després de l’aturada de l’hivern i l’espera per l’assoliment de l’acord amb l’Arquebisbat. Aquestes primeres setmanes s’obrirà tots els diumenges de 9 del matí a 7 de la tarda, i a l’estiu s’ampliarà a tot el cap de setmana. La novetat més destacada, però, és la reobertura dels focs de l’ermita, clausurats durant anys pel risc d’incendi.

L’adequació i neteja de l’entorn que han fet els voluntaris de la Germandat en obra de vila, amb la col·laboració de l’ADF de l’Espluga i l’acompanyament del Paratge de Poblet, ha permès rebre el permís dels Agents Rurals per reobrir els fogons de llenya on es podrà cuinar només durant l’obertura del servei d’acollida, sota supervisió de la Germandat.