Laia Pere, de 26 anys i montblanquina de tota la vida, es converteix en la primera dona que forma part del Ball de Bastons de Montblanc. Fins fa poc era membre del Ball de Gitanes de la vila, però arran de la darrera Festa Major, les seves ganes de ser bastonera van augmentar. Fins que a l’octubre, l’assemblea va acceptar la seva petició, convertint-se així en la primera noia que accedeix a la colla gran.

Des de llavors, ha assajat de valent per demostrar que es mereix la plaça que li han atorgat. Tot i que va debutar a les Decennals de Valls, les festes de Sant Maties han sigut l’escenari per actuar al seu municipi. Tot plegat, un pas històric per l’entitat i la vila, que durant els seus més de 100 anys d’història mai ha tingut dones picant.

A la colla petita també s’hi ha incorporat una nena que ha debutat en el seguici popular. L’entrada de nens i nenes dels 7 als 13 anys és directa; aquesta mesura es va adoptar l’any 2020. Actualment, sempre qui hi hagi una petició per entrar a la colla gran, sigui d’un home o d’una dona, s’estudia en assemblea. Des de l’Ajuntament també han volgut retre homenatge a les dues noies.