Els diables de l’Espluga de Francolí van guanyar aquest dissabte el tercer premi i el premi del públic del III Concurs Nacional d’Enceses de Catalunya. Organitzat per la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, el concurs va aplegar a la localitat de Sant Pere de Ribes 15 colles de diables del país, entre elles els Diables de l’Espluga de Francolí i els Dimonis de Montblanc.

El certamen valorava la dedicació i la capacitat per a la confecció dels correfocs més lluïts, a través d’una posada en escena amb la conjugació de tots els elements del correfoc. El concurs, que arribava amb dos anys de retard per la pandèmia, va significar la primera gran trobada del món del foc i el retrobament per a tots els amants del foc i la cultura popular.

Encesa dels Diables de l’Espluga a Sant Pere de Ribes (Imatge: Enric Mercadé)

Enguany hi va haver una primera ronda d’enceses amb pirotècnia sorpresa, a partir d’un sorteig de material cedit per l’organització unes hores abans, fet que va fer que totes les colles haguessin d’improvisar. I una segona de lluïment, que la colla ja portava preparada i on podien demostrar tot el seu potencial. Finalment, es va celebrar una encesa conjunta amb totes les colles i es van repartir els premis. Els Diables de l’Espluga van guanyar 200 € gràcies al premi del públic, que durant la nit, a través d’una web es podia votar a la millor colla, i 300 € de la tercera posició pel jurat del concurs.