La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, ha defensat amb rotunditat la figura dels jutges de pau que actuen a Catalunya. “L’escenari que desaparegui la figura no ens el podem ni plantejar”. Ho ha expressat des del Jutjat de Pau de Montblanc, acompanyada de l’alcalde del municipi, en el marc d’una jornada de treball que es va dur a terme aquest divendres on hi va haver una reunió amb jutges de pau de la demarcació de Tarragona amb l’objectiu de fer front comú davant la nova llei espanyola que preveu suprimir-los.

La consellera Ciuró ha insistit que els jutges de pau ofereixen un servei de proximitat i també “un servei social de primer ordre” perquè “atenen les persones en aquells tràmits del seu dia a dia ordinari que de vegades no saben on anar a buscar”. Treballen en benefici de la justícia de proximitat, de l’agilitat, de l’eficiència i de l’apropament de l’Administració de justícia als municipis que no tenen jutjat, i, per això, “de cap manera en podem prescindir”, ha sentenciat.

Reunió amb els jutges de pau (Imatge: Cedida)

La norma preveu substituir la figura dels jutges de pau per unes oficines municipals de justícia que, en paraules de Ciuró, “no tindran la mateixa proximitat perquè es farà en seus judicials que molts municipis no tenen”. Pel que fa a la implantació d’aquesta nova mesura, Ciuró ha lamentat que “segurament no vindrà amb els reforços necessaris”, la qual cosa podria suposar “un cost afegit a l’Administració catalana”.

La figura del jutge de pau es desenvolupa jurídicament a través de l’article 108 de l’Estatut de Catalunya. “Podríem estar parlant també d’un buidatge de l’autogovern”, ha advertit Ciuró, i “començant pels jutges de pau, poden trobar la porta per buidar de competències d’altres tipus; per tant, ens hem de plantar al primer embat ja”, ha afegit.

També ha volgut subratllar que el jutge de pau és una figura arrelada a Catalunya “que fa molts i molts anys que funciona, de tradició, que la gent se la sent seva” i que a més “coneix la realitat del municipi, coneix els veïns, fa front sovint a conflictes petits i fa de mediadora per trobar una solució: desjudicialitzen la causa sense anar al jutjat d’una altra capital”.

La visita de la consellera ha servit, d’altra banda, per presentar el projecte de rehabilitació de l’edifici dels Jutjats de Montblanc, que comptarà amb un pressupost de gairebé un milió d’euros provinents dels fons europeus.

Edifici dels Jutjats de Montblanc (Imatge: Tac12)