Fa unes setmanes que ha entrat en vigor la nova regulació a la Vall de Castellfollit per evitar les aglomeracions que s’havien arribat a formar en els últims anys en diverses èpoques de l’any a causa de l’augment de visitant com per exemple durant l’estiu o a la tardor, on la visita de l‘itinerari micològic fa créixer exponencialment el nombre d’excursionistes a la zona, el que havia provocat un nombre descontrolat de vehicles, els quals aparcaven fora de les zones senyalitzades.

ÀUDIO: L’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Canela, destaca la importància d’aquesta nova regulació, a càrrec del consistori

A partir d’ara, només estarà permès aparcar a la Casa Forestal de Castellfollit, l’inici del Barranc de l’Argentada, els diversos aparcaments disposats al llarg del camí i l’aparcament de la Roca de l’Abella, en total són 71 llocs disponibles al llarg de la vall. Queda prohibit aparcar fora de les zones habilitades, en els vorals de la pista, les zones forestals o els camps de conreu. Les caravanes i autocaravanes només podran arribar fins a la Roca de l’Abella. Tampoc podran circular més enllà d’aquest aparcament autobusos i minibusos.

Els últims anys i a causa de la pandèmia, el nombre de visitants ha crescut exponencialment (Imatge: Pep Morató)

Destaquem algunes de les principals infraccions diferenciades per graus:

  • Es considerarà infracció lleu: Superar els límits de velocitat de 30 km/h, estacionar en una àrea no habilitada sempre que no destorbi la circulació ni malmeti l’entorn. Aquest nivell d’infracció aplicarà multes de fins a 300 euros.
  • Es considerarà infracció greu: Circular per espais no habilitats o fora de les pistes, causar danys als béns i instal·lacions, estacionar vehicles de forma que obstrueixin la circulació, circular per zones d’alt risc d’incendi i incomplir les normes fixades per caravanes i autocaravanes, entre d’altres. Aquest nivell d’infracció aplicarà multes d’entre 301 i 600 euros.
  • Es considerarà infracció molt greu: Estacionar vehicles de forma que obstrueixin la circulació o altres elements els perjudicis dels quals siguin tals que la infracció hagi d’ascendir de greu a molt greu. Aquest nivell d’infracció aplicarà multes d’entre 601 i 900 euros.

No es descarta que en un futur s’hagin d’augmentar el nombre de restriccions o endurir-les. A més, aquesta nova regulació no recomana incrementar les àrees d’aparcament per absorbir un increment de demanda, ja que podria esdevenir contraproduent per la gestió dels valors naturals de l’espai. Finalment, tampoc es descarta afegir, en un futur, un pagament de preu públic per l’ús d’aquests aparcaments.