L’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià del Monestir de Poblet ha incorporat el fons de Josep Fornas i Martínez. El fons Josep Fornas, que va ser un dels principals col·laboradors del President Tarradellas entre 1960 i 1976, conté documentació sobre la seva activitat política i d’editor.

En aquest fons s’hi troba la documentació oficial de la seva etapa de diputat al Parlament, correspondència personal i amb diferents personalitats; anotacions personals que guardava ordenades en carpetes classificades per anys; reculls de premsa sobre diferents temes polítics i dietaris de diferents èpoques de la seva vida.

Al fons hi ha tota la documentació de l’Editorial Pòrtic, fundada per Josep Fornas amb la col·laboració inicial de Rafael Tasis i Marca. També conté una col·lecció de fotografies personals i de la seva activitat professional i política; així com la biblioteca personal, que va reunir al llarg de la seva vida, i que fa palesa la seva curiositat literària, històrica i humanística.

Josep Fornas va ser l’home de confiança del president Tarradellas durant la seva època a l’exili. Era la peça clau que servia d’enllaç entre els exiliats i els que seguien a Catalunya. Un home republicà, lluitador antifranquista i activista cultural. La directora de l’Arxiu Tarradellas, Núria Gavarró, ha explicat a Ràdio Montblanc que el seu fons és d’una gran importància per conèixer aquesta part de la història.

ÀUDIO: La directora de l’Arxiu Tarradellas del Monestir de Poblet, Núria Gavarró, valora l’acolliment d’aquest fons documental