L’ermita de la Santíssima Trinitat i l’oratori de Sant Miquel, ambdós situats a la reserva natural parcial del barranc de la Trinitat de l’Espluga de Francolí, recuperen aquesta setmana el culte ordinari. D’una banda, la Parròquia de Sant Miquel, oferirà a la capella de l’ermita el culte mensual, amb una missa cada primer dissabte de mes (o dates puntuals) a les 12 del migdia, ja que fins ara només se celebrava una missa anual a l’exterior de la capella, el diumenge després de la Pentecosta. La primera celebració de l’Eucaristia serà aquest dissabte 7 de maig.

La Parròquia ha restablert l’accés a l’oratori, que estava bloquejat per manca de manteniment i ús durant dècades. S’ha netejat tot l’interior i s’ha restablert l’espai per a la pregària a la imatge de Sant Miquel. L’oratori s’obrirà coincidint amb les misses a l’ermita, una hora abans, durant mitja hora. Tot i així, l’accés estarà disponible a tothom demanant la clau a la Parròquia (977 870 237). També està previst celebrar-hi una trobada coincidint amb la festivitat parroquial de Sant Miquel, el 29 de setembre.

Interior de l’oratori de Sant Miquel (Imatge: Cedida)

L’actual oratori de Sant Miquel va ser un obsequi dels espluguins de fora vila, encapçalats per Lluís Carulla i Canals, l’any 1959. Va substituir l’anterior capella de planta quadrada, situada a l’altra banda del camí que es trobava en estat ruïnós. El nou edifici, de planta circular, coronat per una creu de ferro, diposita en el seu interior, a més de la imatge de l’Arcàngel, tres vitralls símbol de la catalanitat: la invocació de Sant Jordi, a l’esquerra, la de la Mare de Déu de Montserrat, a la dreta, i al centre el lema ‘Catalunya us invoca’.