El passat dissabte el Jardí dels Francolins es va omplir d’imatges, en total 38 fotografies, per normalitzar el càncer de mama. Vuit dones del territori posaven en els quadres que les més de 200 persones assistents van poder gaudir alhora que prenien una copa de vi.

ÀUDIO: Una de les fotògrafes de l’exposició, Eva Bonet, explica la importància d’aquest acte

L’acte es va dividir en dues parts, la primera dedicada a l’exposició, on es podia veure no només cicatrius i ferides que evidenciaven el pas de la malaltia sinó també unes mirades d’alegria i d’esperança que donaven a l’espectador una lliçó de vida. El públic va poder visitar aquesta exposició a l’aire lliure amb una copa de vi oferit pel celler Vidvertus i el celler Rendé Masdéu, tot amenitzat amb la música de l’espluguina Anna Amigó.

L’espluguina Anna Amigó va aportar la música a l’acte (Imatge: Cedida)

Seguidament,  va començar la segona part de l’acte, els parlaments. Durant l’acte la presidenta de la Lliga contra el càncer de l’Espluga de Francolí i les fotografies de l’exposició, Montse Vernet i Eva Bonet, van explicar el perquè d’aquest projecte i les conclusions a les quals havien arribat. També va parlar una de les protagonistes de les fotografies, Diana Donènech, qui va destacar que les dones que pateixen aquesta malaltia no volen compassió.

Seguidament, va passar el torn de la paraula a Yania Jawo, una jove psicòloga que acaba d’obrir una consulta a l’Espluga de Francolí qui va posar èmfasi en la importància de la salut mental i de demanar suport professional. La següent ponent va ser la infermera oncològica de l’Hospital Universitari de Sant Joan de Reus, Blanca Santamaria, seguida de la doctora Coia Jordà. Ambdues van parlar de la part mèdica de la malaltia i el tractament dels pacients.

El vicepresident de la Lliga Contra el Càncer i responsable de la comarca del Baix Camp, Francesc Vallespí, també va intervenir durant els parlaments destacant que aquesta és una iniciativa que no s’havia vist a les comarques de Tarragona i que es pretenia exportar a altres territoris com per exemples les Terres de l’Ebre.

Les ponents van explicar com es viu el càncer de mamà des de diverses vessants (Imatge: Cedida)

Coixinets solidaris

Al mateix recinte de l’exposició, les voluntàries de la Lliga contra el càncer de l’Espluga van donar la possibilitat de poder apadrinar els coixins que va cosir la Rosa Maria Pinyol. Aquests coixins, que tenen unes mides i un tacte especials, són molt importants per les dones operades perquè ajuden a alleugerir el dolor que han de suportar.