Durant els mesos de març i abril l’Església Vella de Sant Miquel de l’Espluga de Francolí ha acollit l’exposició “Tocant el cel amb una corda. Les campanes de la Conca de Barberà”. Durant aquest període més de mil persones han visitat l’exposició. El tant per cent més elevat de visites han estat de persones de la Conca de Barberà, la resta de Catalunya, especialment de la província de Barcelona, i finalment també visitants de fora de Catalunya.

Cal destacar que tot l’alumnat de l’Escola Martí Poch, l’Escola Vedruna i l’Institut Joan Amigó i Callau, així com algun dels grups de l’Agrupament Escolta l’Estornell, han fet la vista guiada i que, per tant, tots els infants i adolescents del municipi han pogut gaudir del patrimoni dels campanars, campaners i tocs de campana de la Conca de Barberà i accedir al campanar de l’Església Vella.

Inauguració de l’exposició a l’Església Vella de l’Espluga de Francolí (Imatge: Cedida)

L’exposició, emmarcada en la celebració dels vint-i-cinc anys de la restitució de les campanes de l’església vella Sant Miquel de l’Espluga, va comptar també amb altres actes, amb la presentació del llibre “El món de les Campanes a la demarcació de Tarragona” que va anar a càrrec de l’autor, Jesús Martínez Casanelles. 

La iniciativa també ha permès recuperar una campana històrica, datada de 1717, procedent de l’antic convent dels Pares Paüls de l’Espluga, i probablement abans de la seva construcció el 1886, originària de la mateixa Església Vella.