Dels 22 alcaldes de la Conca de Barberà que l’any 1979 van sortir escollits, en queden 11 de vius. Aquest dimecres se’ls va fer un homenatge per celebrar els 40 anys d’ajuntaments democràtics. L’acte s’havia de celebrar el 2020, però la pandèmia ho ha posposat fins ara, quan es compleixen ja 43 anys d’aquells primers ajuntaments de després de la dictadura.

Un homenatge que ha volgut posar en valor la feina de servei públic que van fer en moments complicats per dedicar-se a la política.

ÀUDIO: El president de l’associació d’excàrrecs electes municipals de la Conca, Josep Pijoan, destaca la importància del reconeixement

ÀUDIO: El primer alcalde de Montblanc de la democràcia l’any 1979, Josep Gomis, recorda els primers mandats democràtics
Els alcaldes van ser commemorats amb una peça de ceràmica que representa la Conca de Barberà (Imatge: Cedida)

L’homenatge es va fer als 11 alcaldes que encara són vius: Salvador Palau de l’Espluga de Francolí, Josep Ballabriga de Les Piles, Josep Santacana de Llorac, Josep Gomis de Montblanc, Joan Fabregat de Passanant i Belltall, Eduard Palou de Pira, Salvador Casellas de Pontils, Ramon Ninot de Rocafort de Queralt, Josep Maria Martí de Senan, Josep Maria Espasa de Vilanova de Prades i Ramon Abelló de Vilaverd.
A tots ells se’ls va entregar una peça de ceràmica elaborada per Núria Albà i Lluís Solé, que representa la Conca de Barberà i que ha estat elaborada amb terra de Senan.

ÀUDIO: La diputada de la Diputació de Tarragona i alcaldessa de Senan, Carme Ferrer, explica la creació de la pça de ceràmica entregada

En aquestes més de quatre dècades, prop de 700 persones de la comarca han tingut alguna responsabilitat pública als ajuntaments. Durant l’acte, celebrat al Consell Comarcal, també es va recordar com, des de llavors, ha canviat el paper de la dona a la política.

En aquells primers ajuntaments, dels 22 municipis, només a Montblanc hi havia una dona a una de les candidatures, Pilar Sans, que va ser la primera dona regidora del municipi i de la comarca.

ÀUDIO: La presidenta del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Carme Pallàs, parla dels canvis en aquests anys

Després de l’acte institucional d’aquest dimecres, organitzat per l’Associació d’excàrrecs electes municipals de la Conca, aquest divendres tindrà lloc un dinar-col·loqui per cloure les celebracions.