Els gegants vells de l’Espluga de Francolí, datats de 1947 i els quarts sortits del conegut motlle de la casa Ingenio de Barcelona, estrenaran vestuari i imatge aquest estiu, coincidint amb el seu 75è aniversari. Durant l’última dècada els gegants presentaven greus afectacions en el vestuari i a les parts corpòries dels elements. Fa quatre dècades que no es duia a terme cap canvi en aquests elements de la cultura popular espluguina.

Amb aquest nou canvi de vestuari, els gegants Ponç Hug de Cervera i Beatriu de Milany faran honor als seus personatges amb vestuaris i complements adients als nobles que l’any 1079 van repoblar les terres de l’Espluga de Francolí per ordre del comte de Barcelona. L’acció és un acord de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de l’Espluga, titular de les figures, i l’associació cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga, responsable de fer-les ballar a través de la Colla Gegantera.

El projecte, iniciat el febrer de 2021, ha suposat més d’un any de treball intern i coordinació entre la regidoria i l’entitat, a partir de la documentació recopilada a l’informe tècnic elaborat per Xavier Lozano, a partir de l’informe previ del Centre d’Estudis Locals. La investigació duta a terme ha permès identificar algunes peculiaritats dels gegants vells, com el fet que van arribar a l’Espluga sense corona i que l’ajuntament franquista els la va imposar l’any següent, d’acord amb els cànons de l’època, assimilant-se a la imatge dels reis catòlics. El primer vestuari va substituir-se l’any 1986, quan l’ajuntament democràtic va decidir donar-los un nom, en record als primers senyors de l’Espluga medieval, restaurar-los i estrenar nous vestits.

ÀUDIO: El regidor de Cultura de l’Espluga de Francolí, Enric Mercadé, destaca els principals canvis dels gegants

75 anys dels tricornis i nanos vells

La renovació dels gegants vells no serà l’única novetat del proper estiu a l’Espluga, ja que també es commemoren els 75 anys dels primers nanos de la vila: els dos macers o tricornis i els capgrossos del vell i la vella. Per celebrar-ho, tornaran a ballar les figures originals, i els dos macers estrenaran l’element que els faltava, les maces, elaborades per l’artesà espluguí Ramon Amigó, del taller El Ribot. Cada maça, símbol de l’autoritat municipal, ha estat tornejada amb fusta i inclourà l’escut actual de la vila.

Tot plegat es presentarà públicament a la població el dissabte 4 de juny a la tarda, a la plaça del Castell de l’Espluga, amb un acte inclòs d’homenatge als geganters i geganteres que durant aquests 75 anys han fet ballar els gegants de l’Espluga. L’efemèride coincideix també amb el 30è aniversari de la recuperació dels Grallers de l’Espluga i el 25è aniversari de la recuperació del Ball de Bastons de l’Espluga, de l’última sortida de la imatge dels Sants Patrons Abdon i Senén, de la restitució de les campanes a l’església vella i de la instauració dels primers domassos de Festa Major a les cases de la vila.