L’historiador espluguí Antoni Carreras Casanovas s’estrena aquest Sant Jordi com a autor de novel·la històrica amb la publicació de ‘Roc Ponent’ (Editorial Circulo Rojo SL), inspirada en els origens de l’Espluga medieval endinsant-se en la trama familiar dels Cervera dins el comtat de Barcelona entre els segles XI i XII. Carreras ha convertit en novel·la els fets històrics protagonitzats per Ponç de Cervera, senyor de l’Espluga Sobirana de Francolí, fill de Ponç Hug i Beatriu, primers senyors de la vila a qui els comtes de Barcelona van entregar la carta de població de l’erm de l’Espluga l’any 1079.

L’historiador espluguí ha donat vida al seu fill Ponç i a la filla del comte Ramon Berenguer III, Almodis, a qui el senyor de l’Espluga Sobirana va raptar enmig d’una història d’amor i passió que va portar-los als peus de Castellfollit, refugiant-se en un vilatge musulmà situat a la base del Roc Ponent, que dona nom a la novel·la. Almodis esdevé un personatge clau en plena època de lluita entre cristians i musulmans a les muntanyes de Prades i Siurana, en plena expansió del comtat de Barcelona.

Antoni Carreras, en una visita guiada a les restes de la torre del Moro de Castellfollit, l’octubre de 2020 (Foto: Xavier Lozano)

El llibre ja està disponible a la llibreria papereria Índex de l’Espluga de Francolí, a les principals llibreries del Camp de Tarragona i a les plataformes de distribució literària digital.

Carreras, mecenes de la història local

Antoni Carreras Casanovas, medalla de la Vila de l’Espluga (2017), va néixer a l’Espluga de Francolí el 1954. Historiador, advocat i professor ad honorem de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, ha dedicat gran part de la seva vida a la recerca i investigació del passat prehistòric i medieval de l’Espluga de Francolí i la Conca de Barberà, a més dels monestirs del Cister, esdevenint president del Centre d’Estudis Locals. Des d’aquesta càtedra, a principis dels anys 90 va ser l’impulsor i director de la conversió de la Cova de la Font Major —i després de la de les coves del Castell i de la Vila, en equipament museístic i turístic; el mateix va fer amb l’església vella de Sant Miquel, el Celler Cooperatiu i ja en ple segle XXI, amb la dinamització turística de l’Espluga medieval amb el projecte de la Ruta Templera i Hospitalera. El 2017 va rebre el premi Jaume Vicens Vives de la Generalitat de Catalunya 2017 a la qualitat docent universitària en modalitat individual així com altres premis de la URV. És autor de la Història de l’Espluga de Francolí, vols. I-III (2000-2004) i coordinador de la Història de la Conca de Barberà. Les arrels del passat, vol. I (2011), entre moltes d’altres propostes.

Antoni Carreras, amb la Medalla de la Vila de l'Espluga. (Foto: Xavier Lozano)
Antoni Carreras, amb la Medalla de la Vila de l’Espluga. (Foto: Xavier Lozano)

Història, llengua i botànica local pel Sant Jordi 2022

Més enllà d’aquesta última novetat literària, la diada de Sant Jordi comptarà amb altres propostes d’interès local a l’Espluga de Francolí, com l’última que va presentar el Museu de la Vida Rural sobre botànica local: ‘Plantes i paisatge a l’Espluga de Francolí. Una perspectiva històrica i etnobotànica’ de Natacha Fillippi i Guillem Figueras. També la recent proposta de l’historiador espluguí Josep M. Vallès sobre els fets ocorreguts a l’Espluga durant el període republicà de 1931-1936 amb ‘Visca la República’, presentada el novembre passat.

L’altra proposta d’interès per aquest Sant Jordi és el llibre d’etnografia lingüística sobre el parlar de transició i les expressions de l’Espluga ‘El Penyic al perxe’, de Jordi Crespo, presentat per l’editorial la Musca el 6 de setembre passat, i ja al mercat des de llavors. La proposta recull les principals característiques del dialecte de transició oriental-occidental i un ampli recull de lèxic i expressions pròpies de l’Espluga de Francolí i la Conca de Barberà —compartides amb les comarques de Lleida i el Camp de Tarragona.

L’autor i l’equip col·laboració del llibre ‘El Penyic al perxe’ (Imatge: Xavier Lozano)

Finalment, i en el context de la celebració dels 25 anys de la restitució de les campanes de l’església vella de l’Espluga de Francolí, el passat 7 d’abril va presentar-se a la vila el llibre ‘El món de les campanes a la demarcació de Tarragona’ de Còdol Educació i la Diputació de Tarragona, elaborat pel campaner montblanquí Jesús Martínez, comissari de l’exposició sobre les campanes de la Conca de Barberà.

Presentació del llibre sobre les campanes a l’església vella, el passat 7 d’abril. (Foto: Xavier Lozano)