Fa 25 anys que es van restituir les campanes de l’Església Vella de Sant Miquel de l’Espluga de Francolí, al mateix moment que el temple gòtic compleix 725 anys d’història. Durant molt i molt temps el repic d’aquests instruments anunciava successos. Avisaven la població d’un incendi, d’atacs externs o, senzillament, indicava les hores.

Actualment, no ressonen pels carrers del municipi. En el seu lloc ho fan les de l’Església Nova de forma elèctrica. Ara, tant l’Ajuntament com la parròquia local volen recuperar la tradició d’enfilar-se al campanar i fer-les sonar manualment.

A fi de despertar l’interès per aquesta tradició perduda a l’Espluga, s’ha instal·lat una exposició a l’Església Vella que porta per títol ‘Tocant el cel amb una corda’. És una mostra panoràmica del món de la campana a la Conca de Barberà, amb plafons explicatius sobre la història dels seus campanars o dels tocs més característics.

Aquest és un primer pas per poder recuperar el toc manual de les campanes en ocasions especials, com per exemple per Festa Major. Aquest és encara un projecte embrionari, però s’espera que en un futur proper les campanes de l’Església Vella puguin tornar a ressonar a l’Espluga de Francolí.