El castell de Barberà de la Conca camina cap a la millora de la seva accessibilitat. Una visita recent a aquest edifici –declarat bé cultural d’interès nacional– ha permès constatar l’actual estat de les instal·lacions i també determinar algunes de les futures intervencions que està previst que s’hi duguin a terme, entre les quals destaquen les tasques previstes de la millora de l’accessibilitat a l’edifici.

Aquestes tasques permetran actualitzar la que és una edificació històrica, amb un gran interès cultural i turístic i que defineix el municipi. El Castell de Barberà està situat a la part més alta del turó on s’estén la població de la Conca de Barberà. Durant el segle XI una de les fortaleses més importants del sector fronterer amb els sarraïns. El 1132 va ser cedit als templers que s’hi establiren definitivament el 1157 i el mantingueren fins a l’extinció de l’orde el 1317. Després va passar als hospitalers i a mitjan segle XIV va adquirir una gran puixança. A partir de 1366, durant el priorat de Guillem de Guimerà, el castell va ser ampliat i transformat en un palau residencial.

Durant els segles XVII i XVIII es van realitzar noves transformacions fins que va entrar en decadència i es van anar produint diversos enderrocaments. Quan, al segle XIX, va passar a ser propietat de l’Ajuntament, aquest va vendre les pedres de les muralles. La part més antiga va ser convertida en escola i això ha permès que es conservés fins als nostres dies.