L’ermita de la Santíssima Trinitat ha recuperat l’antic camí dels misteris i de la Creu, una ruta circular per la Reserva Natural Parcial del barranc de la Trinitat. L’actuació ha estat una col·laboració de la brigada de manteniment del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet per millorar els entorns de l’ermita on havia crescut massa la vegetació i aprofitant les tasques d’obra de vila que fa el voluntariat de l’Espluga a iniciativa de la Germandat. Els tècnics del Paratge també han aprofitat per fer una millora del pont d’accés i el camí de la font de l’Àngel.

L’obra de vila de la Germandat de la Santíssima Trinitat, oberta a tot tipus de voluntariat de dins i fora de l’entitat cívicosocial, es va reprendre el 15 de gener, després de 6 anys aturada pel canvi de gestors de l’ermita. Ara, amb el retorn del santuari al poble, els espluguins s’hi han vinculat de nou i durant tot l’hivern desenes de persones han participat en les feines de desforestació, millora de les capelles, neteja de l’entorn i recuperació dels focs per cuinar. L’objectiu és reobrir el Servei d’Acollida al Visitant aquesta primavera, com l’estiu i tardor passats, quan es tanquin els acords amb l’Arquebisbat de Tarragona.

Una ruta afectada per les accions incíviques

Al camí dels misteris i la Creu, a l’ermita, hi ha col·locats quatre misteris de la vida de Jesús de Natzaret, dels quals només en queden restes: l’anunciació a Maria, el naixement de Jesús, Jesús a l’hort de les Oliveres i la Crucifixió de Jesús (la creu). S’hi accedeix des del capdamunt de la font de Sant Josep i la capella de l’Àngel. Els misteris, de pedra, estan molt malmesos fruit d’accions incíviques de destrossa i robatori de figures, però se’n manté l’estructura. Al punt més alt del recorregut s’hi conserva, en bon estat, la creu, amb una vista panoràmica de la vall de la Trinitat i les muntanyes de Prades.