Les últimes dades obtingudes pel Paratge Natural i d’Interès Nacional (PNIN) de Poblet han desmotat que, en contra del que s’havia pensat l’últim any, no tots els visitants de Castellfollit fan la ruta micològica.

ÀUDIO: La directora del PNIN Poblet, Ester Trullols, comenta aquest descobriment

Gràcies a uns comptadors de vehicles s’havia establert que la zona de Castellfollit era la més visitada del Paratge i es creia que un 90% d’aquests visitants feien la ruta micològica. Però un nou comptador pedestre col·locat aquest any al propi itinerari ha demostrat que només la meitat dels cotxes registrats es desplacen fins a l’anomenat itinerari 4. Ara, des del Paratge iniciaran un procés d’enquestes per descobrir quines són les alternatives que escull l’altra meitat de visitants.

El nombre de visitants del Paratge ha anat a la baixa l’últim any (Imatge: Josep Morató)

Xifres a la baixa després d’un 2020 excepcional

Pel que fa al nombre de visitants al llarg de l’any, aquest 2021 s’han comptabilitzat 91.100 visitants, tenint en compte que és una xifra compartida amb el Monestir de Poblet. Durant el 2020 i amb el Monestir tancat durant gran part de l’any, les xifres del PNIN van superar els 100.000 visitants. Però les xifres d’enguany no són només més baixes que l’any anterior, un any excepcional a causa de la pandèmia, sinó també més baixes que el 2019, on se sumaven uns 100.000 visitants repartits entre Monestir i Paratge.

ÀUDIO: La directora del PNIN Poblet explica la diferència interanual de visitants

Els mesos més fort d’aquest 2021 han tornat a ser abril i octubre, mentre que al 2020 les xifres es van mantenir en pics alts gairebé tots els mesos de l’any. En el cas dels vehicles registrats a Castellfollit el mes d’octubre de 2021 es va arribar a rebre 1894 cotxes. En el mateix moment de 2020 se superaven els 5.000 vehicles.

El nou itinerari de la Roca de l’Abella serà una realitat el 2023

Recentment, el PNIN de Poblet va estrenar un nou itinerari anomenat “Benestar i Silenci” pensat per la reflexió i la meditació. Però l’any passat es va iniciar el projecte d’un altre itinerari familiar situat a la Roca de l’Abella i que ha de servir per evitar la massificació a la ruta micològica. Actualment, s’ha instal·lat un primer plafó a la zona, però l’itinerari anirà prenent forma aquest 2022 amb diversos cartells i plafons interactius perquè els més petits puguin jugar. S’espera que l’any 2023 aquest nou itinerari estigui completament acabat.

ÀUDIO: Ester Trullols detalla el recorregut de la Roca de l’Abella