Fa més d’un any i mig que els veïns de la part alta de l’Espluga de Francolí viuen amb un punt del carrer del Castell amb el pas tallat per vehicles. L’esfondrament de part d’un immoble va fer prendre mesures preventives a l’Ajuntament a l’espera d’un enderroc. Ara, 16 mesos més tard, la situació s’ha desencallat i recentment s’ha pogut aprovar el projecte, que ara haurà d’iniciar un procés de licitació per trobar l’empresa contractant, pas que es pot allargar més de 30 dies.

La polèmica neix d’una carta enviada per part de l’equip de govern als veïns del carrer, després que aquests recollissin firmes per denunciar la situació que viuen des de fa mesos. La carta, datada del 16 de febrer, explica que la situació de l’immoble s’ha desencallat després de comprar la meitat de la propietat que pertanyia a un particular. L’escrit declara que després d’aquest pas “queda continuar el procés de licitació de l’obra d’enderroc i procedir amb les obres un cop s’hagi formalitzat el contracte amb l’empresa que guanyi la licitació”. Adjuntem la carta en qüestió, facilitada per l’equip de govern.

Des de Junts per l’Espluga es mostren crítics amb l’equip de govern perquè la carta, segons el grup de l’oposició, dona per fet que el projecte ja ha estat aprovat i només falta la fase de licitació, que, seguint aquests paràmetres, a hores d’ara ja estaria quasi a punt per adjudicar l’obra després dels 30 dies de rigor.

ÀUDIO: El portaveu de Junts per l’Espluga, Jordi Torre, crítica que l’equip de govern hagi volgut enganyar els veïns del carrer castell obviant el punt en què es trobava el procés

Inicialment el pas pel carrer Castell es trobava totalment tallat (Imatge: Laia Molné)

En canvi, les últimes publicacions de l’equip de govern a xarxes socials expliquen que el projecte s’acaba d’aprovar, i ara cal iniciar tot el procés de licitació i adjudicació de l’obra. L’equip de govern aclareix que en diverses ocasions i de forma pública han declarat que el projecte patia diversos endarreriments per part del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, encarregat de donar forma a la part tècnica d’aquest enderroc.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, posa èmfasi en la situació en què es troba el projecte d’enderroc

En les queixes publicades a xarxes socials per Junts per l’Espluga es titlla de “vergonya” i “falta de respecte als veïns” l’escrit de la carta, que segons el grup municipal, donaria per fet que el procés estava molt més avançat del que realment està actualment. També destaquen que l’últim ple en el qual van rebre notícies de l’estat d’aprovació del projecte va ser al novembre, motiu pel qual es creia que feia mesos que estava aprovat. A més, puntualitzen que l’Ajuntament podria haver dut a terme l’enderroc d’ofici, sense la titularitat completa de l’edifici, i agilitzar així molt més el procés.

Una polèmica que aviva la problemàtica que viuen els veïns del carrer Castell, des d’on fa més d’un any i mig no poden passar vehicles, incloses ambulàncies i els residents de la zona han de conviure amb les dificultats que això comporta, a l’espera que l’enderroc sigui una realitat amb la major brevetat possible.