L’alberg Jaume I de l’Espluga que forma part del XANASCAT de l’Espluga de Francolí acollirà persones ucraïneses que eren a Catalunya de pas i que no poden retornar al seu país d’origen. En converses amb Exteriors, el Departament de Drets Socials ha ofert la Xarxa Jove d’Albergs de Catalunya (XANASCAT) entre ells el de l’Espluga per acollir famílies que no poden tornar a Ucraïna, la majoria turistes.

Per ara, l’equipament de l’Espluga ja ha rebut la petició d’allotjament de diverses persones per part del Consolat d’Ucraïna, tot i això, aquestes a hores, encara no han arribat a l’Espluga. Des de l’Alberg asseguren que mobilitzaran els recursos humans i tècnics necessaris quan es requereixi. L’alberg de l’Espluga té capacitat per a prop de 200 persones.

ÀUDIO: Josep M. Vidal, alcalde de l’Espluga, parla que l’Espluga acollirà persones ucraïneses

En coordinació amb el Consolat d’Ucraïna, el departament ha ofert allotjament en albergs de Barcelona, Coma-ruga (Tarragona), Vic (Barcelona) i L’Espluga de Francolí (Tarragona). De fet, l’Alberg de l’Espluga ja va atendre una demanda semblant l’estiu del 2018 davant la crisi per l’arribada massiva de menors estrangers no acompanyats. Durant vuit mesos l’alberg va acollir fins a 80 joves menors estrangers no acompanyats.

Concentracions de suport a Ucraïna a l’Espluga i a Montblanc

Una cinquantena de persones s’han concentrat a la plaça de la vila de l’Espluga aquest divendres a la tarda en una mostra de suport al poble ucraïnès amb la llegida d’un manifest. De fet, no ha estat l’únic poble de la comarca, ja que la capital, Montblanc, també ha realitzat una concentració per la pau amb una interpretació del Cant dels ocells. A l’Espluga l’alcalde, Josep M. Vidal, ha remarcat que han volgut dur a terme aquesta concentració per la pau, però també perquè la comunitat ucraïnesa de l’Espluga és la tercera comunitat en nombre de veïns i veïnes.

ÀUDIO: Vidal explica els motius de la concentració