Va ser el 12 de febrer de l’any 1922 quan Montblanc es va convertir en l’epicentre de l’activitat política i social catalana amb la celebració de les Festes Culturals i Patriòtiques. La cita, que va servir per promocionar els principals símbols del catalanisme de l’època, va tenir un ampli ressò arreu de Catalunya, ja que va comptar amb la presència de l’aleshores president de la Mancomunitat, Josep Puig i Cadafalch.

ÀUDIO: L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, destaca la importància d’aquesta efemèride

Quan es commemoren 100 anys d’aquesta efemèride, l’Arxiu Comarcal de la Conca ha volgut reunir documents, retalls de premsa i fotografies de la jornada per recordar una cita destacada en la història recent de la vila.

ÀUDIO: La directora de l’Arxiu Comarcal de la Conca, Montse Gomà, explica com s’ha dissenyat l’exposició

La mostra, inaugurada en el marc del centenari, recull elements provinents tant del mateix Arxiu Comarcal com del fons Nacional. Durant la celebració d’aquest diumenge s’ha destapat una placa al número 114 del Carrer Major per recordar l’indret on Puig i Cadafalch es va allotjar en la seva estada a Montblanc. Els actes han continuat al Santuari de la Serra, emplaçament on es van centrar els actes també aquell 12 de febrer d’ara fa un segle.

La coral local Flor de Lis de Montblanc, hereva de l’antic Orfeó Montblanquí, impulsor d’aquelles festes, ha encetat l’acte al santuari. Tot seguit s’ha glossat una crònica d’aquella jornada tot recordant que, aleshores, Montblanc es trobava en plena efervescència política, cultural i social.

Tal com va succeir ara fa cent anys, la celebració del primer centenari de les festes també ha comptat amb una ballada popular de sardanes a la plaça Major.