El Museu Comarcal de la Conca de Barberà ha fet balanç de les visites rebudes durant el 2021, que superen les 10.600. Són unes dades molt millors que les del 2020 i se situen en nombres similars als anys prepandèmia. El 2017, per exemple, 11.300 persones van visitar el Museu Comarcal.

En concret, durant el 2021, 10.617 persones han visitat els diversos centres del Museu Comarcal: 580 als Molins de la Vila; 4.509 al Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre (CIAR)– Museu Marès i 5.528 a la Seu Central.

Durant el 2021, s’han construït diferents projectes conjuntament amb les institucions del territori: Consell Comarcal, Arxiu Comarcal i ajuntaments. També, s’ha diversificat l’oferta cultural del museu i els seus públics; tot combinant les col·laboracions amb altres ens, la contractació d’activitats i la producció pròpia; com és el cas de la web app per al públic familiar “Aventura’t al museu”.

Un 2021 ple de novetats

Paral·lelament, es continua treballant en la remodelació i adequació de les diverses seus del museu tant pel que fa a l’ús per part del públic visitant, com també tenint en compte la sostenibilitat, la seguretat i la conservació de la col·lecció.

En aquest sentit, d’una banda, s’ha iniciat el procés per a integrar els diferents oficis tradicionals en el moment cronològic corresponent, per exemple en l’àmbit renovat dedicat a l’època medieval, i, de l’altra, s’ha començat a treballar en la revisió del discurs museogràfic per incloure els col·lectius invisibilitzats, introduint un relat inclusiu i amb perspectiva de gènere.

Durant el 2021, el Museu també destaca els diversos projectes que ha engegat, com l’exposició dedicada al món de la campana, o la consolidació de l’espai d’exposicions situat a la planta baixa del Museu, que ha sigut tot un èxit i que ha acollit diverses mostres durant l’any.

Durant aquest any s’ha impulsat una exposició dedicada al món de les campanes (Imatge: Cedida)

Pel que fa als Molins de la Vila, des de la seva reobertura han incrementat significativament el nombre de visitants. Enguany, gràcies al suport del Consell Comarcal, s’hi han tornat a celebrar les Jornades Europees del Patrimoni. Recentment, s’ha procedit a segellar la seva bassa de captació d’aigua i a l’eliminació de les humitats que patia l’edifici. Properament, s’iniciarà una nova fase de reforma, en la qual es repararan les turbines i l’enllumenat exterior.