La sequera i l’envellit sistema que abasteix d’aigua de boca dels veïns de Sarral preocupa el govern municipal, que n’ha fet una de les màximes prioritats de solució per aquesta legislatura. Divendres passat, es va constituir la Comissió de l’Aigua, impulsada pel govern i en la qual hi participen també tots els regidors municipals, d’ERC, FIC i Junts per Sarral.

ÀUDIO: L’alcaldessa de Sarral, Victòria Cañís, destaca que era una situació que no s’havia produït fins ara, a causa de la sequera

L’aigua de boca de Sarral prové del riu Anguera i dels diferents pous i aqüífers. El consum mitjà és alt, d’uns 400 m3. L’aigua es recull i es tracta en un dipòsit municipal, que gestiona la concessionària Sorea. Períodes de sequera com l’actual fa que els aqüífers no siguin suficient i s’hagi de barrejar l’aigua amb la qual abasteix el polígon industrial, que prové des de fa anys del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). A més, en els darrers temps ha estat necessari fer talls d’aigua nocturns de forma puntual i portar aigua amb camions cisterna quan es detecten fuites importants.

ÀUDIO: Victòria Cañís aclareix que ja s’ha començat a treballar en algunes fugues

Per possibilitar tècnicament el projecte, l’Ajuntament ha hagut de fer una despesa d’11.000 euros per fer la connexió de les dues xarxes fins al dipòsit municipal. També s’han invertit 30.000 euros més perquè la concessionària executi un pla de control i mesura de l’aigua dels pous, tal com sol·licita l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Mesures acordades per la nova comissió

La comissió ha decidit fer un canvi en el reglament municipal que obligarà a posar una boia en els dipòsits particulars, per tal d’evitar qualsevol pèrdua per sobreeiximent. També es revisaran els aforaments històrics dels particulars i es promocionarà la instal·lació de comptadors d’aigua, tal com funciona a la gran majoria de municipis. El comptador permetrà saber amb més exactitud, tant als propietaris com a l’Ajuntament, les necessitats de consum i establir eines per escurçar-lo.

A més, s’engegarà una campanya de publicitat ciutadana per conscienciar respecte a l’estalvi d’aigua. Alhora, la concessionària Sorea i la Diputació de Tarragona estan executant un estudi i un pla per detectar les fuites a la xarxa municipal, que després repararà la brigada municipal.