Les calçotades estan recuperant el protagonisme aquest 2022. Ho fan després de dos anys fortament afectades per la Covid-19 i per les restriccions i limitacions a l’hora de fer reunions en grup. A la Conca de Barberà la sensació general de venedors i restaurant és positiva, més en un moment en el qual decauen la majora de restriccions de la pandèmia.

Fa pocs dies que es van acabar la majoria de les restriccions com les reunions de màxim 10 persones, tant en l’àmbit privat com públic, així com el passaport Covid, obligatòria en bars i restaurants. Dos factors que faciliten la recuperació de la temporada de calçots a tot el territori.

A finals de desembre ja es començaven a vendre els primers calçots, una tendència a l’alça que venedors i restaurants esperen mantenir fins al mes d’abril. En el cas de la Verdureria i Fruiteria Garcia Vicents destaquen una temporada molt positiva, amb vendes superior a 7.000 calçots cada cap de setmana.

ÀUDIO: L’encarregat de la botiga de Garcia Vicents a Montblanc, Lluís Alcalde, explica que les vendes van a l’alça aquesta temporada

Una de les tendències que continua destacant aquest any són els calçots cuits. Amb l’arribada de la pandèmia l’any passat ja es va notar un augment molt significatiu d’aquesta venda. Ara simbolitza més del 40% de les vendes de calçots. Botigues i restaurant de la comarca s’han afegit a aquest nou model de consum, oferint el producte per endur, ja cuit i en packs amb tots els elements necessaris per al seu consum. Un format amb el qual s’espera remuntar les vendes, que havien decaigut durant el 2021.

Una any amb una qualitat extraordinària

Punts de venda i restaurants coincideixen en la qualitat excepcional d’aquest 2022. Des de Coaliments Joan Poblet destaquen que els d’enguany són calçots amb una mida mitjana, saborosos i amb un tall blanc llarg, fruit en gran part pel temps, que ha sigut agradable i sense temperatures extremes. A més, el preu no s’ha disparat o baixat dràsticament, el que es tradueix en una producció adequada amb la venda actual.

ÀUDIO: El propietari de Coaliments Joan Poblet, Joan Poblet, elogia la qualitat dels calçots

La temporada ha començat amb bona qualitat de producte (Imatge: Cedida)

Una arrancada desigual als restaurants

Pel que fa als restaurants de la comarca, la majoria han notat un important augment de les calçotades presencials en comparació amb l’any anterior. En el cas del Restaurant solivellenc Cal Travé, en declaracions a l’EFMR, es mostraven sorpresos per una temporada on han patit un canvi dràstic de la tendència a l’establiment, recuperant, amb força, les calçotades presencials, que els últims anys havien anat a la baixa.

ÀUDIO: El propietari del Restaurant Cal Travé, Josep Maria Sants, sorprès per la recuperació de la calçotada tradicional

Al Molí del Mallol, a Montblanc, l’any passat la venda de calçots cuits per endur havia augmentat un 200%, aquest any, els clients tornen al restaurant, amb un canvi important de paradigma que se situa en un 20% de vendes per endur i un 80% per consumir al propi restaurant.

ÀUDIO: L’encarregat de Relacions Públiques del Molí del Mallol, Víctor Bertolín, destaca el canvi de model

Els restaurants de la comarca han notat un repunt en comparació amb l’any anterior (Imatge: Cedida)

En el cas del restaurant ForEvents, situat a l’Espluga de Francolí, les restriccions, vigents fins fa pocs dies, no han permès valorar la temporada amb normalitat. Tot i que també ofereixen calçots en el menú tradicional, les calçotades no s’han començat a activar fins fa uns dies, amb la caiguda de restriccions, el que s’ha notat, sobretot, amb reserves de grups, típiques d’aquestes celebracions.

ÀUDIO: El xef de ForEvents, Albert Roig, es mostra esperançat amb un augment de clients gràcies a la caiguda de les restriccions

El cas al Restaurant Art de l’Espluga de Francolí és similar, les calçotades han passat de significar el 70% de les reserves a només el 10%. La por per fer reunions de grup ha fet que tot i la caiguda de les restriccions el nombre de reserves de gran format no hagi incrementat exponencialment.

ÀUDIO: L’encarregada de l’Art Restaurant, Lorena Hortega, parla del canvi de paradigma en les reserves