Aquest dimarts el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona va acollir la sessió constitutiva del Consell de Governs Locals, que havia quedat inactiu poc després de la seva primera formació, l’any 2015. Aquest és un òrgan estatuari i de representació de municipis i vegueries de tot el territori en les institucions de la Generalitat. Entre els municipis participants es troben Rocafort de Queralt, Barberà de la Conca i Vilanova de Prades.

Cal destacar que aquesta entitat actua com a interlocutor del món local amb el Govern i el Parlament. La seva composició depèn dels resultats de les eleccions municipals i el formen cent alcaldesses i alcaldes de Catalunya. Entre ells hi ha set membres nats: l’alcaldessa de Barcelona, les presidències de les quatre diputacions i les presidències de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM). La resta dels 93 integrants del Consell es distribueixen de forma proporcional entre els diferents partits polítics en funció dels seus resultats en les passades eleccions municipals.

El Consell de Govern també compta amb consellers permanents, una vintena, encarregats d’elaborar les propostes i donar veu a la resta de membres. L’alcalde de Rocafort de Queralt, Marc Roca, és l’únic membre de la Conca de Barberà que formà part de l’entitat com a conseller permanent.

ÀUDIO: L’alcalde de Rocafort de Queralt, Marc Roca, explica el paper del Consell de Governs Locals

Reclamant el seu paper com l’administració més propera a la ciutadania, el Consell de Governs Locals reneix com una eina per posar en rellevància el món municipal a la política.