L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha homenatjat aquest dissabte els espluguins deportats a camps de concentració i d’extermini nazi amb un acte a la plaça de Sant Isidre. Es tracta de les primeres accions del projecte ‘Memòria a peu de carrer’, que preveu la col·locació de quatre llambordes ‘Stolpersteine’ amb les dades de les persones homenatjades, en concret dels espluguins Antoni Vendrell Casares, Joan Rosell Huguet, Antoni Descarrega Llop i Lluís Miralles Casadó.

La iniciativa neix d’una recerca històrica d’un any de durada liderada per l’historiador Àlex Rebollo, amb la col·laboració de Jordi Saumell, Laura Avià, Axel Baiget i Enric Mercadé. Aquest dissabte, només s’ha presentat en societat el projecte i s’ha realitzat l’acte d’homenatge, però segons el regidor de Cultura de l’Ajuntament de l’Espluga, Enric Mercadé, aquest és el primer pas d’un projecte “que tot just comença a caminar”.

ÀUDIO: Enric Mercadé, regidor de cultura, durant l’acte de presentació del projecte

De fet, la primera acció que es va fer va ser el passat dijous, 27 de gener, que amb motiu del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, el consistori de l’Espluga va aprovar per unanimitat per tots els grups municipals una moció al Ple Municipal per a la instal·lació de les llambordes stolpersteine en record a les persones de l’Espluga de Francolí deportades als camps de concentració nazis.

En l’acte també hi han participat regidores i regidors, l’alcalde de l’Espluga, Josep M Vidal Minguella, familiars dels deportats homenatjats i una representació de l’alumnat de l’Escola Municipal de Música de l’Espluga que ha interpretat dues peces musicals. Jaume Descarrega ha parlat com a representant dels familiars homenatjats i ha volgut donar gràcies a l’Ajuntament per mantenir viva la memòria de totes aquelles persones víctimes del nazisme.

ÀUDIO: Jaume Descarrega, representant dels familiars, dóna les gràcies per engegar aquest projecte

En aquesta ocasió, els familiars de les víctimes han participat en l’ofrena floral a la placa commemorativa dels espluguins deportats que es troba al carrer Anselm Clavé que des de l’Ajuntament s’ha restaurat. ‘Memòria a peu de carrer’ també pretén tenir un vessant divulgatiu a través d’un projecte pedagògic als centres educatius municipals.

Quatre espluguins tindran una llamborda a peu de carrer

Fins al moment, en el marc d’aquest projecte, elaborat per l’historiador Àlex Rebollo, s’han pogut detectar cinc persones vinculades a l’Espluga de Francolí i que van passar per algun dels camps de concentració i extermini  nazis: Antoni Vendrell Casares, Joan Rosell Huguet, Josep Sanahuja Nadal, Antoni Descarrega Llop i Lluís Miralles Casadó. Si bé els tres primers són nascuts a l’Espluga, els dos darrers no, però van fixar la seva  última residència a l’Espluga i segons els criteris del projecte Stolpersteine és on s’ha de col·locar la  llamborda. Aquest mateix criteri deixa fora a Josep Sanahuja Nadal qui es va traslladar a viure a Vilafranca  del Penedès, ciutat on ja compta amb una Stolperstein amb el seu nom.

Actes de presentació del projecte ‘Memòria a peu de carrer’ per a la col·locació de llambordes Stolpersteine

IMATGES DE L’ACTE DE PEP MORATÓ