L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha reconegut aquest diumenge al migdia l’acció voluntària de les Associacions de Defensa Forestal en les tasques de restitució de la riuada del 2019. Diversos parlaments emotius han reviscut els dies posteriors al desastre natural que, malgrat les nombroses pèrdues i desperfectes, es recorda per la unió i la implicació de la ciutadania. Amb la presència de la consellera Teresa Jordà, s’han lliurat els reconeixements a les ADF. La jornada ha començat abans d’aquest acte central, ja des de les 10 del matí amb la trobada de vehicles d’aquestes associacions. L’acte ja s’hauria d’haver celebrat, però es va haver d’ajornar a causa de la pandèmia.

Acte institucional de la trobada d’agraïment a les Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya (imatge: Pep Morató)

Agraïment a l’ajuda rebuda

Aquella nit del 22 d’octubre del 2019, entre els nombrosos estralls ocasionats, la mateixa Associació de Defensa Forestal de l’Espluga ho va perdre tot: local, material, eines i vehicles. Tot i això, els voluntaris de l’ADF es van entregar, com molts d’altres, en les tasques per recuperar les zones afectades. A ells, l’endemà mateix i els dies posteriors, s’hi van sumar nombrosses associacions de la resta del país. Va ser una marea groga, voluntària i entregada, que va ajudar la comarca a sortir del fang i van liderar la resposta solidària de la ciutadania.

Uns parlaments emotius, per part de president del Secretariat de Federacions d’ADF i el president de l’ADF de l’Espluga, han recordat com van viure les jornades posteriors a la riuada. Entre d’altres, han agraït l’esforç de totes les persones que s’hi van bolcar, des de la coordinació del desplegament a les voluntàries que portaven la intendència aquells dies perquè no faltés menjar i beure a ningú.

ÀUDIO: Xavier Jovés, president del Secretariat de Federacions d’ADF, valora la resposta de la ciutadania

ÀUDIO: Des de l’ADF de l’Espluga, David Saez també ha tingut paraules d’agraiment

L’acte d’aquest diumenge ha estat encapçalat per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. Per la consellera, la coneixença i estima del territori és el que fa úniques les Associacions de Defensa Forestal. “Un gràcies immens”, ha expressat Jordà per agrair l’esforç que van fer després de la riuada del Francolí del 2019 i ha afegit: “No sé com us ho feu, però sempre sou a tot arreu”. I és que la consellera d’Acció Climàtica, més enllà de l’episodi del 2019, ha destacat ha volgut posar en valor l’existència de les 307 ADF del país i la feina que fan durant l’any. Teresa Jordà també s’ha referit a les tasques d’extinció dels incendis, sobretot aquelles que es fan de forma preventiva. Finalment, la consellera ha volgut refermar el compromís del seu Departament amb les ADF.

ÀUDIO: La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha donat les gràcies a les agrupacions

L’alcalde de l’Espluga de Francolí ha agraït l’entrega de l’ADF local i l’efecte multiplicador que va tenir la seva implicació amb la suma de la resta d’associacions catalanes. Josep Maria Vidal ha destacat el sentiment de pertinença al municipi i la unió de la ciutadania per sortir d’aquella situació catastròfica. “En menys d’una setmana es va deixar l’Espluga neta de fang”, ha recordat Vidal. L’acte s’ha obert amb la lectura del manifest “Res és en va” per part de la Riuada Solidària.

ÀUDIO: Josep M. Vidal, alcalde de l’Espluga, ha destacat la unió del municipi

Acte institucional de la trobada d’agraïment a les Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya

GALERIA D’IMATGES DE PEP MORATÓ