El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) ha impulsat un projecte amb l’objectiu de trobar eines per prevenir i extingir grans incendis forestals com el viscut el passat estiu a la Conca de Barberà i l’Anoia. Per aquest motiu una trentena d’experts s’han desplaçat fins a la zona per conèixer de prop els fets i prendre l’incendi com a referència per futures praxis.

Aquest nou projecte, anomenat FIRE-RES i englobat en el Pacte Verd Europeu que impulsa la Unió Europea, ha estat dotat amb 20 milions d’euros i compta amb la participació de 35 institucions d’Europa, Xile i Estats Units amb el propòsit de generar una gran xarxa de ciència i de gestió de desastres naturals.

ÀUDIO: El director del CTFC, Antoni Trasobares, destaca la importància del projecte

Entre les principals propostes d’aquest projecte es troba el desenvolupament de la tecnologia per facilitar la tasca de Bombers i professions per extingir un foc. Per fer-ho es volen desenvolupar nous estudis per canviar, per exemple, el paradigma de gestió del factor meteorològic a l’hora d’enfrontar-se a un foc, donant major importància a les atmosferes i a crear un perfil d’aquesta que serveixi per a una extinció més eficaç.

ÀUDIO: El Sotsinspector en Cap dels Bombers de la Generalitat, explica el desenvolupament d’aquesta nova eina

Des del CTFC també aposten per un canvi de paradigma en la gestió forestal, amb un disseny del paisatge més eficient, crenats mosaics i tallafocs naturals. També s’ha proposat la creació d’un model híbrid de manera que es treballi a la vegada la prevenció, extinció i regeneració dels terrenys afectats.