L’Espluga de Francolí se suma al projecte europeu de les llambordes Stolpersteine, un projecte de memòria  històrica i d’homenatge a les persones deportades als camps de concentració i d’extermini nazis. El projecte consisteix en la col·locació d’unes llambordes obrades en ciment i llautó amb les dades de les persones homenatjades i que s’instal·len directament en el paviment del carrer just al davant de la residència dels quatre homenatjats del municipi.

Fins al moment, en el marc d’aquest projecte, elaborat per l’historiador Àlex Rebollo, s’han pogut detectar cinc persones vinculades a l’Espluga de Francolí i que van passar per algun dels camps de concentració i extermini  nazis: Antoni Vendrell Casares, Joan Rosell Huguet, Josep Sanahuja Nadal, Antoni Descarrega Llop i Lluís Miralles Casadó. Si bé els tres primers són nascuts a l’Espluga, els dos darrers no, però van fixar la seva  última residència a l’Espluga i segons els criteris del projecte Stolpersteine és on s’ha de col·locar la  llamborda. Aquest mateix criteri deixa fora a Josep Sanahuja Nadal qui es va traslladar a viure a Vilafranca  del Penedès, ciutat on ja compta amb una Stolperstein amb el seu nom.

La  detecció de les persones ha estat possible gràcies a l’estudi realitzat per l’historiador conquenc Àlex Rebollo, però també a un treball de recerca a partir de l’arxiu municipal de l’Espluga de Francolí, per les consultes efectuades a les bases de dades que tenen algunes entitats com l’Amical de Mauthausen; o els Arolsen Archives, d’Alemanya. Però sobretot a les bases de dades d’organismes  oficials com el Ministerio de Cultura y Deporte del Gobierno de España i el seu cercador d’espanyols deportats  a camps de concentració; així com el cens de deportats catalans i espanyols als camps nazis del Memorial  Democràtic. Una recerca i projecte que parteix de la tasca prèvia realitzada pels espluguins Jordi Saumell, Laura Avià i Enric Mercadé amb la col·laboració d’Axel Baiget. 

Aquesta iniciativa, que a l’Espluga pren el nom de ‘Memòria a peu de carrer’, es presentarà en un acte que tindrà lloc dissabte 29 de gener a les 11 del matí a la plaça de Sant Isidre de l’Espluga de Francolí, organitzat  per la regidoria de cultura de l’Ajuntament i que compta amb el suport de Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. En aquest hi participaran familiars dels deportats homenatjats, regidores i regidors i l’alcalde de l’Espluga, Josep M Vidal Minguella. Així com l’historiador Àlex Rebollo, i redactor del projecte, i una representació de l’alumnat de l’Escola Municipal de Música de l’Espluga que interpretarà dues peces  musicals. 

Placa d’homenatge als espluguins morts a Mauthausen. (Foto: Xavier Lozano)

Precedents d’aquest projecte a l’Espluga de Francolí

L’adhesió de l’Espluga de Francolí al projecte de les llambordes Stolpersteine no és la primera acció de record a les persones del municipi que van viure l’horror dels camps de concentració nazis, més concretament el de Mauthausen. L’any 1991 es va organitzar un acte que alhora va materialitzar la memòria i el record dels espluguins que van passar per Mauthausen amb una placa de marbre instal·lada al carrer Anselm Clavé i amb  la següent inscripció: “Als espluguins morts a Mauthausen 1941-1991”.