El sector turístic sembla començar a recuperar-se i prova d’aquest fet és que el Monestir de Poblet, un dels principals atractius de la comarca, ha tancat l’any 2021 amb 42.874 visites, mentre que el 2020 va rebre només 23.493. Dues xifres molt allunyades d’un any prepandèmic com el 2019, on se superaven les 80.000 visites anuals.

ÀUDIO: El director de la Fundació Populus Alba al Monestir de Poblet, Lluís Marcel Espasa, valora positivament les xifres d’aquest 2021

El Monestir va iniciar el 2021 tancat a causa de les restriccions de la pandèmia, poc després es va dur a terme una reobertura comarcal i no va ser fins al mes de juny que les restriccions van permetre un flux de normalitat en el sector turístic. L’agost va ser el mes amb major afluència amb 9.300 visitants al Monestir, una xifra propera als 10.800 rebuts durant el mateix mes de 2019.

ÀUDIO: Lluís Marcel Espasa parla de les xifres obtingudes aquest 2021

Durant aquest any també s’han recuperat les visites escolars, que s’havien vist anul·lades a causa de la pandèmia. El 2021 es tanca amb 3.000 alumnes visitants el monestir cistercenc. A més, aquest 2021 s’ha potenciat l’ús de l’audioguia durant les vistes al monestir, afegint a finals d’aquest any l’italià com a nou idioma, juntament amb les audioguies en català, castellà, anglès, francès i alemany, que ja eren presents.

Manifestació contra l’ERO del Monestir de Poblet del maig de 2021 (Imatge: Laia Molné)

Un 2021 sense hostatgeria

Un dels fets de més rellevància durant aquest any al Monestir va ser l’execució d’un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que va afectar una quinzena de treballadors i es va traduir en el tancament definitiu de l’hostatgeria, el que també es veu relaxat en el nombre de visitants.

Des del Monestir esperen poder reobrir aquest servei durant el 2022, amb la col·laboració d’una empresa externa. Un projecte que encara s’ha de fer realitat.