Parada de sembrat del Mas de Feló (Imatge: Òscar Palau)

Continua el degoteig de projectes d’energia renovable a la Conca de Barberà, però aquest cop els primers projectes en tramitació i davant del Ministeri de Transició Ecològica del Govern d’Espanya. Els nous projectes pretenen la construcció de cinc nous parcs solars fotovoltaics que sumarien 368 hectàrees de les quals 328 ha afectarien la Conca de Barberà i 173 megawatts de potència en total als termes municipals de l’Espluga de Francolí, Passanant i Belltall, Vallfogona de Riucorb, Montblanc i Vimbodí i Poblet.

Durant el desembre es van publicar al Butlletí Oficial de l’Estat i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya l’anunci pel qual se sotmetia a informació pública la sol·licitud d’autorització administrativa i d’informació pública de l’estudi d’impacte ambiental dels clústers solars fotovoltaics BCN Solar-1 i BCN Solar-2. Aquestes instal·lacions fotovoltaiques són les primeres que esquiven el Decret—Llei 24/2021 i opten per tramitar davant el Ministeri de Transició Ecològica.

Els projectes els desenvolupen les empreses vehiculars Pasos Agigantados SL i El Viaje Comienza Aquí SL, filials de Green Tie Capital, i requeriran una inversió de l’ordre de 130 milions d’euros.

El parc solar a l’Espluga el més gran del clúster solar

La instal·lació fotovoltaica BCN Solar-1 tindria una potència de 115,12 megawatts, 257.764 moduls fotovoltaics i 242,2 hectàrees de superfícies fotovoltaica als municipis de l’Espluga de Francolí, Passant i Belltall i Vallfogona de Riucorb. El municipi més afectat seria l’Espluga de Francolí amb diverses línies d’evacuació i també un parc solar de 107,4 hectàrees ocupant les parcel·les de la partida del Mas de Feló, el Mas de Senén i part de la Font d’en Bric. La segona instal·lació fotovoltaica del mateix parc solar seria a Passanant i a Vallfogona de Riuccorb afectant el Pla de la Sala, Cap de Terme i l’Argelagar, molt a prop de la carretera T-234. En aquest mateix projecte hi hauria dues línies soterrades i una d’aèria que transportaria l’electricitat de Belltall a una nova subestació situada al terme municipal de Montblanc.

El parc solar fotovoltaic BCN Solar-2 tindria una potència de 57,56 megawatts amb una representació de terreny de 126,22 hectàrees a zones agrícoles de Montblanc, Passanant i Belltall, Ciutadilla, Vimbodí i Poblet i Vallbona de les Monges. El parc solar de Montblanc de 33,5 ha està plantejat als terrenys que hi ha entre el camí de les Costes de la Guàrdia dels Prats i la carretera C-14. El de Vimbodí i Poblet amb 23,7 hectàrees hi hauria instal·lades plaques fotovoltaiques en terrenys de la partida de l’Escassar. Hi hauria un tercer parc amb 29,2 promogut al costat de la carretera C-14.

Aquests dos són els primers projectes de Catalunya que entren a tramitació davant del Ministeri de Transició Ecològica.