El proper 12 de març de 2022, l’Espluga de Francolí es convertirà finalment en escenari d’acollida del IV Congrés de Pastorets de Catalunya, que convoca la Coordinadora de Pastorets de Catalunya. El municipi va ser escollit l’any 2019 com a seu del Congrés, però la riuada del mes d’octubre va fer desplaçar la celebració a l’any vinent i més tard la pandèmia va causar que, fins al moment, no s’hagi pogut dur a terme.

El tret de sortida del Congrés es farà el divendres dia 11 de març amb un acte institucional. Durant el dissabte es portaran a terme tot tipus d’activitats, des de conferències o taules rodones en els que es revisaran qüestions com l’evolució en la manera d’entendre el consum cultural i l’oci, l’encaix de les tradicions en el món actual i les arrels litúrgiques de l’espectacle, així com les tècniques i elements de l’espectacle, que van des del teatre fins a la música o la dansa.

Així, durant el dissabte dia 12 se celebraran tres blocs de ponències, amb un acte de conclusions i cloenda a les sis de la tarda, en el que es presentarà les reflexions de les diferents trobades. Posteriorment es lliuraran els premis del V Concurs de Fotografia i es farà un reconeixement als membres de Pastorets amb més de 50 anys de trajectòria. 

Paral·lelament, s’oferiran diferents espais formatius, dividits per àmbits com ara  l’acadèmic, el de direcció i gestió, l’artístic o el tècnic, a més d’un de maquillatge o vestuari. La jornada es clourà amb un concert i un sopar de germanor.

D’aquesta manera s’espera que finalment el IV Congrés de Pastorets de Catalunya vegi la llum aquest 2022 com a punt de trobada de persones, companyies i professionals que cada any posem en escena aquesta representació nadalenca, considerada una de les peces essencials de la cultura popular catalana. Els anteriors congressos es van celebrar l’any 1984, a Vilafranca del Penedès, a Cardona l’any 2000, i a Mataró l’any 2009.