Malgrat les noves restriccions i els aforaments al 70% els Pastorets de l’Espluga ja ho tenen tot a punt per a les representacions d’aquest 25 de desembre i 2 de gener. El repartiment principal de l’espectacle s’ha donat a conèixer en format digital amb fotografies i una breu ressenya de cada membre.

Tratea Teatre del Casal de l’Espluga ha aprofitat el relleu ja anunciat, després de 20 anys, dels actors que interpretaven els personatges de Lluquet i Rovelló per rejovenir i feminitzar la resta de l’elenc artístic, sota la direcció d’Ester Majós, la primera dona que es fa càrrec de la direcció artística en 135 anys. A banda de l’estrena de Marc López i Jordi Queralt com a nous rabadans, i la continuïtat dels personatges del pròleg (M. Àngela Anguera, àvia; Olga Herrerias, Llúcia i Gerard Griñó, Roc) amb l’estrena d’Oriol Mas com a Martinet, hi haurà altres novetats importants a l’espectacle.

Ferran Lozano i Mar Minguella compartiran els comandaments de l’infern a l’Espluga de Francolí, aquest Nadal. Seran els nous Satanàs i Llucifer, respectivament, en substitució de l’històric Joan Amigó –també anterior Lluquet- i del veterà Toni Morlans. Serà el primer cop que una dona interpreti el paper de l’àngel caigut. Intentarà combatre’ls des del paper de Sant Miquel, també una dona, Anna Garcia, coneguda pel seu anterior paper de Marta, amb Guiomar Morlans com a Sant Gabriel. Aquesta renovació va acompanyada d’importants canvis també al ramat de pastors i pastores: Montse Batet serà Joanoia, paper masculí que s’ha volgut feminitzar. Estarà acompanyada de Jordi Batet, que s’estrena com a Jepó i del veterà Joan Tarès, que recupera el seu paper d’Anam.

Els anteriors Lluquet i Rovelló canviaran de registre. Xavier Lozano interpretarà el paper de Gestè, al costat de Clara Sans, que segueix com a Isabeló. Marc Civit serà el tartamut Jeremies —seguint l’estela de Josep M. Farré, anterior Jeremies i Rovelló. Repeteix al seu costat Rosa Salvadó com a Marta. El trasllat del rector de l’Espluga i anterior Sant Josep, Marcus Vinicius Teixeira a Tarragona, ha propiciat també la renovació de la santa parella. Jordi Clota s’estrenarà com a Josep i Aina Palau com a Maria. Faran de nen Jesús dos rebesnéts de l’històric del teatre espluguí Josep Farré i Gual, de Cal Gamell, família sempre implicada en els Pastorets: Aran Rovira March i Àneu Muntané Farré, aquesta última filla de la primera ‘nen Jesús’ de carn i ossos, l’any 1982, Ester Farré, fins ara Sant Miquel i neta de l’anterior Jeremies i Rovelló, Josep M. Farré.

A l’infern, es renova, feminitza i rejoveneix l’exèrcit de pecats capitals. El formaran Mar Sanfèlix (supèrbia), Maria Tierz (ira), Marta Sans (golosia), Mariona Minguella (enveja), Berta Salvadó (luxúria), Miquel Mas (peresa) i Gemma Sales (avarícia).

Un equip tècnic de gran envergadura

La logística dels Pastorets de l’Espluga és de gran envergadura i per això es divideix en quatre direccions diferents: l’artística, la musical, l’escènica i la tècnica. Encapçalen cada àrea, a més d’Ester Majós com a directora artística, el músic Sergi Esparza com a director de l’Orquestra dels Pastorets; Josep M. Mercadé, com a director escènic i responsable de tot el muntatge de decorats i escenografia; i Marc Roca, com a director tècnic, d’il·luminació, so, projeccions i efectes especials.

La coordinació de l’espectacle l’assumeix aquest any Àngel Tierz, que deixa el paper de Getsè que interpretava des de l’any 2000. Els actors Ferran Lozano, Marc López i Clara Sans són els responsables de la coordinació d’actors, actrius i figurants; mentre Eva Bonet es manté a la gestió administrativa i Xavier Lozano a l’àrea de Comunicació.

Pel que fa a la caracterització, l’equip de vestuari estarà liderat enguany per Dulcinea Álvaro, Isabel Vallès, Eva Bonet, Pilar Garrell, Mariona Rendé i Rosa M. Brull, i el de maquillatge per Núria Garrell amb la col·laboració d’Iris Torruella i Clàudia Boqué. Al traspunt hi haurà Carme Torres i Lourdes Rosell com a apuntadores a més de Cristina Teixidó i Marta Vendrell al control de figurants. L’equip de muntatge, escenografia i atrezzo es completa amb Josep M. Sans, Jordi Moix, Miquel Martí i Josep M. Farré, amb Jordi Farré i Ricard Banús a la tramoia.

D’altra banda, completen l’equip de més d’un centenar de persones que fan possible els Pastorets de l’Espluga els músics de l’orquestra: Montse Morgades, Ester Farré i Marina Nadal (flautes); Aina Vázquez (violí); Carlos Fuentes, Aleix Valero i Sara Hernández (clarinet); Alba Moix (violoncel) i Sergi Esparza (piano), a més del cor de les fúries de l’infern format per Toni Morlans, Ferran Lozano, Guillem Tierz, Marc Roca, Ramon Biosca, Gemma Roselló, Isabel Vallès, Maria Tierz i Ferran Andechaga a la producció.

El ball de bastons serà dansat per Èrica Pagès, Bernat Milla, Laia Milla, Mar Poca, Eduard Trullols, Guillermo Amador, Joan Isern, Lluís Poca, Xavier Rosell, Janet Palau, Anna Andreu, Ian Ramos i Júlia Llobet.