La finalització de la concessió de les autopistes ha desencadenat la demanda de diversos municipis per comptar amb una sortida pròpia de l’AP-2 i agilitzar les connexions de carretera de la Conca de Barberà. En el cas de l’Espluga de Francolí, govern i oposició es troben dividits en aquesta decisió. En l’últim ple municipal Junts per l’Espluga ja va reclamar que es reprenguessin els tràmits per a sol·licitar un accés a l’autopista AP-2, que ja va iniciar l’anterior equip de govern el juny del 2018. Per altra banda, el govern declara que aquest no és un projecte prioritari, ja que hi ha altres propostes a tirar endavant.

ÀUDIO: Jordi Torre, de Junts per l’Espluga, argumenta la necessitat de reclamar un punt d’accés a l’AP-2

ÀUDIO: Francesc Sánchez, de Nova Espluga, es mostra en acord amb la reclamació de Junts per l’Espluga

Aquest debat s’ha accentuat amb l’arribada del centre logístic de Bon Preu a Montblanc, ja que des de l’oposició espluguina argumenten que una connexió directa de l’autopista es podria traduir en una millora industrial al municipi. El govern, però, assegura que hi ha altres elements prioritaris per aconseguir aquest objectiu, com l’arribada de la fibra òptica o solucionar els problemes de sequera que es viuen periòdicament.

ÀUDIO: La regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, Anna March, parla d’altres projectes prioritaris

Un procés que es va començar l’any 2018

Des de Junts per l’Espluga recorden que l’any 2018, moment en què es va anunciar l’alliberament de l’AP-2, el govern d’aleshores, liderat pel propi Junts, va iniciar un procés d’estudi per sol·licitar un accés propi a l’autopista. L’estudi va ser lliurat a la secretaria de mobilitat del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, demanant ubicar el possible punt d’entrada i sortida al nexe de la carretera T-232, que porta a Senan, amb l’autopista AP-2. El projecte posava de manifest que es tracta d’una actuació totalment viable i a un cost relativament econòmic.

De forma paral·lela, altres municipis com Vimbodí i Poblet, Vilanova de Prades o Vallclara ja han iniciat els tràmits per aconseguir una sortida de l’autopista conjunta, que pugui unir els pobles del voltant, juntament amb els municipis d’Omellons i Tarrés, de les Garrigues.