La Fira de Sant Vicenç tornarà aquest 2022 a l’Espluga de Francolí per recuperar la 456a edició, suspesa per la pandèmia. El carrer Lluís Carulla es tornarà a omplir de paradistes i s’organitzaran activitats del 20 al 23 de gener amb el foc com a element de connexió.

ÀUDIO: El regidor de Cultura de l’Espluga de Francolí, Enric Mercadé, destaca la recuperació de la fira

Des de l’any 2020 s’ha volgut donar una nova dimensió a aquesta festivitat coneguda pel seu vessant agrari i d’artesania afegint el foc i el retorn als orígens com a punt destacat per impulsar i posicionar l’esdeveniment amb 400 anys d’història en el mapa de les fires del territori. Per fer-ho es compta cada any amb un ‘Foc convidat’ representant de la cultura popular. En aquest cas serà la festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia que s’unirà a la Fira de Sant Vicenç per mostrar les seves tradicions i el seu particular ús del foc, juntament amb els Diables de l’Espluga de Francolí.

ÀUDIO: El president de la Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia, Pitu Rojano, explica els elements principals de la seva festivitat

El cartell d’aquesta 456a edició ha estat il·lustrat pel conquenc Xavier Iborra de Crea2, representat l’essència tradicional de la fira, amb element de foc presents en diversos vessants com la transformació de materials i aliments, juntament amb la força de la cultura popular.

Una Fira amb més de 450 anys d’història

El naixement de la Fira de Sant Vicenç es remunta a fa més de 450 anys. Segons els volums de la ‘Història de l’Espluga de Francolí’, dels historiadors Anotini Carreras i Casanova i Jordi Roca i Amergol, ja consten escrits de 1565 en què el lloctinent reial del Principat de Catalunya atorgava als espluguins el dret a fer fira per Sant Vicenç el 22 de gener, així com el desplegament oportú per evitar robatoris, estafes i altres problemes derivats d’una organització d’aquestes dimensions.