Cementiri de l’Espluga de Francolí (Imatge: Ajt. de l’Espluga)

La Conca de Barberà va registrar l’any 2020 una mitjana de 12,86 defuncions per cada 1.000 habitants, segons l’informe anual de mortalitat que ha publicat ara l’Institut d’Estadística de Catalunya. En total es van registrar 256 defuncions.

El coronavirus va afectar especialment la gent gran i això també es nota en l’estadística per comarques. Entre les zones on hi va haver més percentatge de defuncions destaquen les que tenen una població més envellida i, encara més, aquelles on hi va haver brots greus de COVID-19 en residències. És el cas del Priorat (18,32 defuncions per cada mil habitants, seguida del Pallars Jussà, que ocupa la segona posició (16,98/1.000). En canvi, la Conca de Barberà que també es una comarca envellida, els augments de mortalitat van ser molt semblants als d’un any normal amb una variació del 4,5%.

Per mesos, març i abril van registrar l’increment més gran de defuncions, amb un augment del 32,25% i del 51,85% respectivament, en relació amb els mesos de març i abril del 2019. Per sexe, l’any 2020 es van registrar 133 defuncions d’homes i 123 de dones. La distribució de les defuncions per edats presenta una forta concentració en les edats de 85 anys o més (138 defuncions), que van representar gairebé la meitat (46%) del total de defuncions.

A Catalunya va incrementar exponencialment

Segons mostra l’Idescat, la crisi sanitària de la COVID-19 va tenir com a resultat un increment exponencial del nombre de defuncions a Catalunya: mentre que al llarg dels quaranta anys anteriors s’havia mantingut per sota o per damunt de les 60.000 (amb variacions anuals d’entre l’1% i, com a màxim, el 7%), l’any passat n’hi va haver 79.784; és a dir, 15.237 més que el 2019, un increment del 23,6% en un any.