El grup Forestalia ha projectat una altra línia d’alta tensió a les comarques del pla de Lleida i també a la Conca de Barberà, la segona que aquesta empresa impulsa a la Conca de Barberà. La LAAT que només creuaria el terme municipal de l’Espluga a la Conca planteja uns 8 km i 25 torres elèctriques d’alta tensió, una nova subestació elèctrica situada a l’altre costat de l’AP-2 i a pocs metres de l’actual i provindria d’una nova subestació situada al costat de la subestació Espluga Promotores situada al terme municipal de Vallbona de les Monges.

Amb aquesta línia l’empresa pretén transportar l’energia de l’Aragó generada per centrals solars i centrals eòliques, però també evacuar l’energia generada a parcs eòlics projectats a la Conca de Barberà i la Baixa Segarra (parcs eòlics Els Plans (66 MW), Suró (72 MW) i Ferriols (72 MW) i tramitats davant el Ministeri per la Transició Ecològica per l’empresa Green Capital Power.

En concret, aquesta LAAT seria d’evacuació i seria la tercera línia que l’empresa privada pretén construir amb un macroprojecte que tindria 78 quilòmetres de línies elèctriques de 220 kv i que provindrien de la subestació elèctrica Baix Cinca 3E, a Torrent de Cinca a l’Aragó, i aniria fins a la subestació elèctrica de l’Espluga de Red Eléctrica España, passant per subestacions elèctriques com la de Sant Roc (Ciutadilla) i la subestació Espluga Promotores, a Vallbona de les Monges.

Aquesta nova línia se suma a la que Forestalia impulsa amb un traçat perpendicular i que travessaria la Conca de Barberà de costat a costat afectant vuit municipis de la comarca. La notícia arriba tot just una setmana després que alcaldes, representants de consells comarcals, delegacions del Govern i del departament d’Acció Climàtica de la Generalitat es reunissin a Vinaixa per consensuar una posició conjunta respecte a la primera línia.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga, Josep M. Vidal, en l’últim plenari municipal explicava que ja hi havia dues línies de MAT projectades a l’Espluga.

Línia projectada al terme municipal de l’Espluga (Imatge: Forestalia)